Pavel Novotný
23. července 2013 • 10:05

Trápící se Federer vzhlíží k Gstaadu: Tady jsem doma, tady hledám cestu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Roger Federer je bez jakékoliv pochybnosti největší ikonou světového  tenisu. A to i přes fakt, že na posledních dvou turnajích vyhořel s  hráči mimo elitní stovku a které by za normálních okolností odstrčil z cesty jako kus papíru. I přesto, že je "až" pátý na světě. Takhle nízko postavený byl naposledy před deseti lety.



Po sprše od Stachovského ve druhém kole Wimbledonu dostal Švýcar další facku v semifinále turnaje v Hamburku od Argentince Delbonise. Tedy hráčů mimo zmiňovanou elitní stovku.

Připočteme-li k tomu fakt, že Ukrajinec Stachovský od své senzační výhry následující čtyři zápasy nevyhrál, není to pro tenisovou legendu zrovna povzbudivá situace.

Náladu si za čtrnácti dní dvaatřicetiletý Švýcar hodlá spravit na turnaji v Gstaadu, v rodném Švýcarsku. Právě zde zahájil před patnácti lety coby sedmnáctiletý mladík svojí profesionální kariéru.

"Je skvělé, že se sem vracím. Už je to hodně dlouho, co jsem tady hrál  naposledy. Nemůžu uvěřit tomu, že od mojí poslední účasti uplynulo už devět let. Těším se na každý den, který můžu strávit ve Švýcarsku a kdy můžu hrát přes vlastními fanoušky," říkal na pondělní tiskové konferenci Švýcar.

Poprvé se zde tenisový šampion zahrál v roce 1998, kdy tehdy jak sedmnáctiletý prohrál s Argentincem Kerem dvakrát 4:6. Hořel tady však i v následujících letech.

Hned na prvním soupeři skončil i v  následujících čtyřech sezonách. V roce 2003 to dotáhl až do finále prohrál v pěti setech s Jiřím Novákem. Poprvé a zatím naposled zde hrál a vyhrál o rok později, od té doby se na turnaji neobjevil.

Více než statistika na turnaji Federera trápí poslední výsledky. "Ptám se sám sebe, jak z toho ven. Ale přesto si nemyslím, že by moje  hra nějak výrazně ztrácela na kvalitě. Vyhrál jsem turnaj v Halle, ale samozřejmě ty výsledky nejsou podle mých představ," říká  sedmnáctinásobný grandslamový vítěz.

"V každém případě teď je důležité udělat správné rozhodnutí. Musím mít jasno, jak svojí hru posunout dopředu, jak se znovu dostat na úroveň, na které chci hrát. Nejdůležitější je zůstat zdravý, pak se můžu plně věnovat tréninku a znovu začít vyhrávat velké zápasy a turnaje,"  dodává.

Federer má v prvním kole turnaje volný los, ve druhém ho čeká vítěz zápasu Brands - Chiudinelli. Právě Mark Chiudinelli je dlouholetým velkým kamarádem bývalé světové jedničky a na turnaji hraje jen díky divoké kartě. Na žebříčku je na 158. místě.

"Cítím tady velkou podporu fanoušků stejně jako po celém světě, ale hrát doma, to je prostě výjimečné, je to něco víc, nad to není. Je tady moje rodina, přátelé, fantastické prostředí, nádherná krajina, moc se těším," říká tenisová legenda.

FEDEREROVA ÚČAST V GSTAADU
ROK KOLO SOUPEŘ VÝSLEDEK
2004 vítěz Igor Andreev 6:2, 6:3, 5:7, 6:3
2003 finále Jiří Novák 7:5, 3:6, 3:6, 6:1, 3:6
2002 2. kolo Radek Štěpánek 6:3, 3:6, 3:6
2001 1. kolo Ivan Ljubičič 2:6, 1:6
2000 1. kolo Alex Corretja 4:6, 6:4, 4:6
1999 1. kolo Younes El Aynaoui 2:6, 3:6
1998 1. kolo Lucas Arnold 4:6, 4:6

Roger Federer zažívá hodně nepovedenou sezonu
Roger Federer zažívá hodně nepovedenou sezonu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud