Jonáš Bartoš
14. listopadu 2014 • 18:20

Kukal: Berdych musí něco změnit, od Lendla by dostal záhul

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Popáté se probojoval na Turnaj mistrů. Mezi absolutní elitu, nejlepší tenisty světa. Za to Tomášovi Berdychovi patří obrovská poklona. Bohužel jeho výkony na londýnském turnaji nebyly ideální, vyhrál jediné ze tří utkání a balí kufry po základní skupině. "Věděl přesně, co má hrát, ale míče mu tam nepadaly," hodnotil duel s Djokovičem pro iSport.cz někdejší daviscupový kapitán Jan Kukal.



Proti Djokovičovi se opakoval scénář z úvodního vystoupení proti Wawrinkovi. Berdych neměl nejmenší šanci, Djokovičovi sebral jen čtyři gamy a na kurtu vydržel něco málo přes hodinu.

"První servis na 40 procentech je katastrofálně málo, Tomáš potřeboval minimálně nad šedesát procent. V minulosti dokázal servírovat mnohem lépe," hledal příčinu hladké porážky Kukal.

"Ale všechny výsledky v Londýně ovlivňuje povrch. Hraje se v extrémně pomalé hale, což je fantastické pro Djokoviče, Federera nebo Nišikoriho, ale ostatní to ničí. Kazí to úroveň celého turnaje, dá se říct, že bylo atraktivnější ženské Masters," upozornil.

Druhý debakl v řadě

Berdych dostal od Djokoviče "nařezáno" podruhé za sebou. Ve finále turnaje v Pekingu srbská jednička zvítězila 6:0, 6:2, v Londýně zápas dopadl 6:2, 6:2. "Djokovič hraje teď fantasticky," uznal Kukal.

Existuje vůbec recept na aktuálního nejlepšího tenistu světa? "Tomáš věděl přesně, co má hrát, ale míče ho neposlouchaly," mínil Kukal. "Chybí mu konečný úder, speciálně zabíjený forhend nebo beckhend po lajně. K tomu musí dobře servírovat. Já tam vidím rezervy," prozradil.

Berdych tleská skvělému úderu soupeře.Foto ČTK

"Berdych už nemůže dosáhnout takové obratnosti, co má Djokovič. Cestu vidím přes agresivitu, první servis. To ale musíte natrénovat, na což u Tomáše není pořádně čas. Potřeboval by denně zabíjet aspoň hodinu dva kartony míčů," uvedl Kukal.

Berdych popáté za sebou vybojoval vstupenku mezi nejlepší tenisty světa, z českých tenistů to dokázal jen Ivan Lendl. "To, co s ním dokázal Tomáš Krupa, je fantastické. Ale je třeba něco změnit, to vidí i laici," zamyslel se Kukal.

Lendlovy metody jsou až sadistické

Podle něj umí Tomáš Berdych zahrát na tenisty žeebříčkově pod ním, dlouhodobě si drží stabilní výkonnost. Jenže v soubojích s první pěticí tenistů v poslední době ztrácí šmrnc.

Také proto se Tomáš Berdych chtěl dohodnout na spolupráci s Ivanem Lendlem. "Nevím proč jejich dohoda nevyšla, s Ivanem jsem o tom nemluvil. Jeho tréninkové metody jsou na hraně, v uvozovkách až sadistické, Tomáš by dostal zahulit. Ta totální dřina nese riziko, je otázka, zda by to Tomášovo tělo vydrželo, ale třeba by mu pomohl" zamyslel se Kukal.

Prostoru na trénink před novou sezonou však není moc. "Tomáš by měl určitě něco udělat. Chybí mu vítězný míč, to se musí natrénovat. Jenže má málo času. Po sezoně jedou ještě všichni na turné do Asie, kde dali pořadatelé takové podmínky, co se nedaly odmítnout. Tomáš by potřeboval měsíc na trénink, jenže to není jeho případ," zdůraznil.

Novak Djokovič slaví vítězství nad Berdychem
Novak Djokovič slaví vítězství nad Berdychem

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud