16. listopadu 2014 • 19:55

Triumf bez boje. Djokovič vyhrál Turnaj mistrů, Federer nenastoupil

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šampionem na Turnaji mistrů se stal bez finálového boje srbský tenista Novak Djokovič. Srbský tenista si na své konto připsal přes 2 miliony dolarů (46 milionů korun). Jeho soupeř Roger Federer ze Švýcarska k očekávané bitvě nenastoupil, na kurt jej nepustilo zranění zad, které si přivodil ve vyčerpávajícím sobotním semifinále s krajanem Stanem Wawrinkou.



 První hráč světového žebříčku Djokovič slaví triumf na závěrečném turnaji roku potřetí za sebou a celkově počtvrté. Místo boje o titul Djokovič sehrál exhibici s domácím Andym Murraym .

Třiatřicetiletý Federer se z účasti v závěrečném duelu omluvil těsně před plánovaným začátkem zápasu, po skončení finále čtyřhry. Osobně to zklamaným divákům v hale vysvětlil.

"Je mi to líto, ale nejsem dostatečně fit, abych hrál. Nechtěl jsem, aby to takto skončilo, ale na této úrovni se bez zad nedá hrát," řekl šestinásobný vítěz Turnaje mistrů Federer.

Věří teď alespoň, že v příštím týdnu bude moci vést švýcarské tenisty ve finále Davis Cupu proti domácí Francii společně s Wawrinkou. S ním sehrál v sobotu v Londýně dramatickou bitvu a zvítězil až po téměř tříhodinovém zápase a čtyřech odvrácených mečbolech.

"Tohle samozřejmě není cesta, jak bych chtěl vyhrát. Nebudu oslavovat tenhle titul, ale celou sezonu. A tahle trofej je korunou roku," řekl Djokovič, který si místo s Federerem zahrál alespoň pro diváky exhibici na jeden set s Britem Andym Murraym.

"Je mi Rogera líto. Jsem v tenisu deset let a Roger s Rafou (Nadalem) jsou největšími soupeři, kteří do hry dávají vždy sto procent. Kdyby Roger mohl, tak by přišel a hrál by. Škoda, mohl to být skvělý duel mezi světovou jedničkou a dvojkou."

Roger Federer opustil kurt bez boje už před finále Turnaje mistrů
Roger Federer opustil kurt bez boje už před finále Turnaje mistrů

Čtyřhru vyhráli rovněž počtvrté bratři Bob a Mike Bryanovi z USA. Ve finálovém duelu porazili chorvatsko-brazilskou dvojici Ivan Dodig, Marcelo Melo 6:7, 6:2 a 10:7. Turnajové a světové jedničky si spravily chuť po loňském finálovém nezdaru a přidaly trofej k triumfům z let 2003, 2004 a 2009.

Bryanové sice do turnaje vstoupili porážkou od polsko-švédské dvojice Kubot, Lindstedt, od té doby už ale jen vyhrávali. Ve finále neztratili ani jednou podání, přesto museli dotahovat, protože nezvládli v prvním setu tie-break.

Po hladce získané druhé sadě přišel na řadu supertie-break, v němž v klíčové fázi získali čtyři míčky za sebou od stavu 3:4.

Dvouhra - finále:

Djokovič (1-Srb.) - Federer (2-Švýc.) bez boje.

Čtyřhra - finále:

B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Dodig, Melo (7-Chorv./Braz.) 6:7 (5:7), 6:2, 10:7.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud