5. prosince 2014 • 17:55

Kdy byl Štěpánek na mizině? Kvůli tenisu si půjčil a zastavil byt

Autor: har, jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenista Radek Štěpánek ve své dlouholeté kariéře zažil spoustu vzestupů i pádů. Nejhorší období prožíval na konci roku 2000. Aby mohl vůbec pokračovat v tenisové kariéře, musel si půjčit 10 tisíc dolarů, za něž ručil svým bytem.



„Den před Štědrým dnem v roce 2000 jsem chtěl za poslední peníze zaplatit rodinnou večeři v Praze. Ale na Příkopech byl klasický předvánoční shon, hektika, može lidí. A někdo mi vytáhl z kapsy peněženku. Neměl jsem ani na benzin, abych dojel za rodiči na Moravu. Tak jsem si musel půjčit na cestu od bratránka," vyprávěl Štěpánek v rozhovoru pro Sport Magazín o tom, jak se ocitl úplně na mizině a jeho dráha profesionálního tenisty byla ve vážném ohrožení.

Český tenista Radek ŠtěpánekFoto Michal Beránek Sport

A tak zkusil risk. Vzal si půjčku 10 tisíc dolarů, za kterou se zaručil svým bytem v Prostějově. A po čtyřech měsících mu však začaly docházet i ty půjčené peníze, a tak Štěpánek odjížděl na tunaj do portugalského Estorilu s vědomím, že pokud neuspěje, tak jeho tenisové putování skončí.

I na místě přicházela jedna komplikace za druhou. „Musel jsem hledat parťáka do čtyřhry, protože Jirka Novák nechtěl hrát kvalifikaci. Chtěl jsem hrát s Michalem Tabarou, ale ten odmítl kvůli zraněnému ramenu, s nímž nechtěl hrát zároveň dvouhru i čtyřhru, a tak jsem si našel jednoho Španěla, jehož jsem vůbec neznal," vzpomíná Štěpánek.

Příběh z Estorilu ale pro něj nabral nečekané obrátky. „Pět minut před koncem zápisu do kvalifikace za mnou přišel Tabara s tím, že než ten Španěl bude hrát lépe on i se zraněním. V 1. kole jsme utekli ze tří mečbolů, pak jsme celý turnaj vyhráli a dostal jsem šek na 25 tisíc dolarů."

Okamžitě splatil půjčku, ale z nejhoršího jej dostal až další turnaj v Mnichově. Kde v deblu s Petrem Luxou vypadli v kvalifikaci, ale nakonec se do ní mohli vrátit na úkor jiné dvojice a celý turnaj ovládli. Štěpánek dostal šek na 15 tisíc dolarů a měl jistotu, že může aspoň rok jezdit s turnajem po světě.

Dnes má výdaje v řádu několika milionů korun ročně, ale stále má v hlavě, že začínal v daleko skromnějších poměrech... "O to víc si vážím toho, jak se mi teď daří. Než kdybych k tomu přišel jak slepý k houslím,“ řekl dvojnásobný vítěz Davis Cupu.

Český tenista Radek Štěpánek
Český tenista Radek Štěpánek

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud