26. února 2015 • 09:00

Federerův nový kousek: v Dubaji vyhrál 20 bodů za sebou

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z kritické situace 1:4 v úvodní sadě se Roger Federer dostal v suchém triku. Na turnaji v Dubaji předvedl exhibici, během níž za necelou čtvrthodinu vyhrál 20 bodů v řadě a dokráčel k jasnému vítězství 2. kola nad Fernandem Verdascem 6:4, 6:3.



Není to zdaleka rekord, přesto vyrazil Roger Federer nejen svým fanouškům dech. S jedním levorukým Španělem se se střídavými úspěchy potýká celou kariéru, druhý, jmenovitě Fernando Verdasco, se ho v Dubaji pokoušel vystřílet z kurtu. Ani vedení 4:1 však bývalé světové sedmičce nestačilo k tomu, aby 33letému Švýcarovi vzal byť jen set.

Za necelých 15 minut předvedl Federer bezchybný obrat, během něhož především úřadoval na síti jako wimbledonští šampioni minulosti a 20 vyhranými body v řadě dal zápasu jasný řád.

„Skóre sice nebylo příznivé, ale cítil jsem se dobře a nechtěl jsem začít panikařit. Navíc jsem měl pocit, že míčky pořád trefuji správně a nemám si co vyčítat. I tak jsem rád, že jsem ten zápas dostal takhle pod kontrolu. Ale vůbec jsem si neuvědomil, že těch bodů za sebou bylo tolik,“ vyprávěl posléze sedmnáctinásobný grandslamový šampion, pro kterého prý ani taková dechberoucí šňůra nebyla osobním maximem. „Něco takového se mi nestalo poprvé,“ tvrdil v Dubaji, kde částečně žije.

Rekordy evidují dva „zlaté sety“, kdy jeden hráč získá všech 24 výměn do sady. Jako první to podle statistik dokázal Američan Bill Scanlon v roce 1983 na turnaji v Delray Beach proti Brazilci Marcosi Hocevarovi (6:2, 6:0). Druhý zlatý set předvedla Jaroslava Švedovová proti Saře Erraniové při Wimbledonu 2012 (6:0, 6:4).

Ještě o míček víc, tedy 25 bodů za sebou, získal Greg Rusedski v Miami roku 2001 proti Nicolasi Massuovi (6:4, 6:1).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud