Pavel Novotný
1. března 2016 • 04:10

České tenisové hvězdy ničí krize. Co trápí Kvitovou a spol.?

Vstoupit do diskuse
0
  • České tenistky nezažívají v posledních týdnech příliš úspěšné obdobíČeské tenistky nezažívají v posledních týdnech příliš úspěšné obdobíFOTO: profimedia.cz

    Tři tenistky v první světové desítce, devět mezi elitní stovkou nejlepších hráček světa. To byla statistika, kterou se ještě nedávno český ženský tenis chlubil. Tato čísla však se začátkem roku zůstávají jen hořkou vzpomínkou. Kvitová a spol. se trápí a fanoušek zažívá dlouho nepoznanou starost o budoucnost nejen fedcupových hrdinek.

    Jedním slovem bída. Tak se dá až na výjimky nazvat působení českých tenisových hvězd v posledních měsících. Na rozdíl od pár týdnů starého žebříčku se mezi nejlepšími deseti hráčkami drží pomyslným drápkem jen devátá Petra Kvitová , ve stovce je českých jmen oproti nedávné minulosti jen šest. Ne vždy za to může ztráta formy či dočasná indispozice.

    Na výkonech českých fedcupových hrdinek se však podepisuje i celá řada dalších vlivů. Prolistujte si, jak na tom kdo je a co ho může potkat v následujících měsících.

  • Petra Kvitová (na žebříčku: 9.)

    Trápení Petry Kvitové nebere konceFoto Reuters

    9. 5. 2011. V tento den byla Petra Kvitová naposledy na žebříčku hůř než dnes, když jí patřilo desáté místo. Od té doby ze světové desítky nevypadla. Na začátku roku 2012 byla po životní předcházející sezoně, ve které vyhrála Wimbledon i Turnaj mistryň, jedinou výhru od toho, aby se stala světovou jedničkou. Budoucnost patřila fulnecké rodačce. "Má všechny předpoklady k tomu, aby se stala nejlepší hráčkou světa," nepochybovala legendární Martina Navrátilová. 

    Teď však na podobné úspěchy může pětadvacetiletá tenistka zapomenout.  Po sedmileté spolupráci se rozešla s trenérem Davidem Kotyzou, z letošních osmi zápasů vyhrála dva, nedařilo se jí ani v prvním kole Fed cupu proti Rumunsku, kde poprvé v kariéře prohrála obě své dvouhry. Výsledek? Deváté místo a bezprostřední hrozba vypadnutí z elitní desítky.

    "Já na ní ale vidím, že ona teď jen potřebuje mít na chvíli pokoj, a pak se prostě uvidí. Vyřeší to, nechá si poradit – ale ne teď. Nemá smysl ji do čehokoli tlačit. Až bude čas, ona přijde na to, co dál. Doba, kdy to za ní rozhodovali jiní, je každopádně nenávratně pryč," uvedl pro portál tennis-arena.cz František Pála. 

    Za výsledkovým i herním pádem Kvitové stojí nejen zdravotní problémy s mononukleózou, ale i změny v osobním životě. Pokud si dvojnásobná wimbledonská vítězka neurčí své priority, její další žebříčkový propad je jen otázkou času.

  • Lucie Šafářová (na žebříčku: 13.)

    Šafářová doplní na turnaji mistryň kamarádku Petru Kvitovou.Foto Profimedia

    Životní sezonu 2015 má za sebou Lucie Šafářová . Brněnská rodačka si zahrála o grandslamový titul na French Open, kde po boji podlehla Sereně Williamsové , titul tak získala na stejném turnaji alespoň v deblu po boku Američanky Bethanie Sandsové-Mattekové. 

    Svoji jízdu zakončila na Turnaji mistryň, kdy vítězstvím nad Anqelique Kerberovou v posledním utkání ve skupině pomohla k postupu Petře Kvitové, která došla až do finále. 

    14. září loňského roku pronikla do TOP 10, žebříček jí zaznamenal na fantastickém pátém místě. Pak se však vždy usměvavé tenistce postavila do cesty bakteriální infekce. Té se česká dvojka definitivně zbavila až v únoru letošního roku.

    "Opravdu strašně se na zápasy těším, protože to bylo hrozně dlouhé období bez tenisu a jsem moc ráda, že se moje zdraví povedlo dát zase takhle do kupy. Snad to už tak vydrží a budu na všech dalších velkých turnajích,“ uvedla pro deník Sport Šafářová.

    Na turnaji v Dauhá jí to ještě nevyšlo, nerozehraná Češka podlehla hned v prvním kole. Zdraví však drží, zázemí v čele s věčně rozesmátým kanadským koučem Robem Steckleym funguje výborně. Důvod k optimismu je v tomto případně na místě. 

  • Karolína Plíšková (na žebříčku: 20.)

    Bojovnice. Česká tenistka Karolína Plíšková se rvala s rumunskou protivnicí Simonou Halepovou o první bod v zápase Fed Cupu. Nakonec slavila Plíšková výhru 2:1 na sety.Foto Česká sportovní / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

    Hvězda budoucnosti, hráčka bez nervů s dělovým podáním, tvrdými údery od základní čáry a sebedůvěrou. Všechny tyto výrazy na brzy čtyřiadvacetiletou tenistku sedí dokonale. Rodačka z Loun české fanoušky nadchla především během finálového fedcupového klání v listopadu s Ruskem, kdy měla hlavní podíl na obratu z 1:2 a celkovém vítězství.

    To samé prakticky zopakovala během letošního utkání prvního kola Fed Cupu proti Rumunsku, když si poradila jak v sobotu s Halepovou, tak v neděli s Niculescuovou. Senzační tažení zakončila společně s Barborou Strýcovou v rozhodující čtyřhře. 

    Jenže k definitivnímu proniknutí mezi světovou elitu mladší ze sester Plíškových ještě něco chybí. V srpnu loňského roku sice byla sedmou hráčkou světa, pevné místo mezi hvězdnou elitou si však zatím nevybojovala.

    Nedaří se jí především na grandslamech, kde nepřekročila třetí kolo, od svého senzačního tažení v Rumunsku se trápí i na turnajích. Jak v Dubaji, tak v Dauhá skončila v prvním kole.

    Až se podaří české ranařce stabilizovat výkony, může směle pomýšlet na místa nejvyšší.

  • Barbora Strýcová (na žebříčku: 37.)

    Barbora Strýcová se raduje v semifinále turnaje v DubajiFoto EPA

    V březnu oslaví již své třicáté narozeniny, přesto prožívá Barbora Strýcová jedno z nejlepších období své kariéry. Na žebříčku sice byla již dvacátou hráčkou planety, její současná 37. pozice jí staví "až" do role české čtyřky, přesto se může pyšnit asi nejlepší současnou formou ze všech českých tenistek.

    Nic na tom nemohla změnit ani prohra v druhém kole turnaje v Dauhá s Petrou Kvitovou. Na předcházejícím turnaji v Dubaji se probila až do finále, parádní výkony předváděla i na prvním grandslamovém turnaji roku na Australian Open, kde skončila až v osmifinále na Azarenkové.

  • Denisa Allertová (na žebříčku: 62.)

    Denisa Allertová je na Australian Open poprvé ve třetím koleFoto Reuters

    Sedmého března oslaví Denisa Allertová 23. narozeniny. Rodačka z Prahy má doma fedcupový titul, i když do listopadové bitvy se Šarapovovou a spol. nezasáhla.

    Dvaašedesátá hráčka světa se může pyšnit zajímavou bilancí. Ze svých pěti startů na grandslamových turnajích ani jednou nevypadla v prvním kole, letos na Australian Open přešla dokonce přes dvě soupeřky.

    Žádný raketový průlom jako v případě Karolíny Plíškové se u Denisy zatím nekoná, každým rokem se však jméno Allertové objevuje v žebříčku na vyšších pozicích a není důvod předpokládat, že by to v nadcházejících sezonách mělo být jiné.

  • Lucie Hradecká (na žebříčku: 76.)

    Česká tenisová dvojice první set těsně prohrálaFoto EPA

    Poslední zástupkyní českého tenisu v elitní stovce je třicetiletá Lucie Hradecká . Od zkušené bojovnice se už žádný větší progres, pokud jde o singlovou kariéru, očekávat nedá, v deblu po boku Hlaváčkové však stále může dosáhnout velkých úspěchů.

    Desáté místo v deblovém žebříčku, devatenáct titulů ze čtyřhry z toho dvou grandslamových a velké ambice na olympiádě v Riu staví Lucii Hradeckou do středu zájmu českých fanoušků.

  • Další české tenistky

    Tenistka Siniaková deblový titul v Taškentu neobhájilaFoto Profimedia.cz

    Na svoji šanci doplnit českou enklávu v TOP 100 čekají další české naděje. Dvojče Karolíny Plíškové Kristýna je 102. hráčkou světa, v neděli vyhrála svůj devátý  turnaj ITF ve švýcarském Kreuzlingenu. Obrovský příslib se skrývá v teprve devatenáctileté Kateřině Siniakové, v současnosti 114. hráčce světa. 

    Naopak se zadrhla cesta Terezy Smitkové . Osmifinalistka z Wimbledonu z roku 2014 a bývalá 57. hráčka světa se snaží nakopnout kariéru ze současného 141. místa. V závětří druhé stovky čekají na svojí šanci i jednadvacetiletá Tereza Martincová a o rok mladší Barbora Krejčíková.

  • Žebříček českých hráček

    Tereza Smitková na svůj velký úspěch v kariéře čekáFoto profimedia.cz

    ŽEBŘÍČEK ČESKÝCH TENISTEK
    POŘADÍ JMÉNO
     9. Petra Kvitová
     13. Lucie Šafářová
     20. Karolína Plíšková
     37. Barbora Strýcová
     62. Denisa Allertová
     76. Lucie Hradecká
     102. Kristýna Plíšková
     114. Kateřina Siniaková
     115. Klára Koukalová
     130. Petra Cetkovská
     141. Tereza Smitková
     172. Andrea Hlaváčková
     177. Tereza Martincová
     191. Barbora Krejčíková

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud