Pavel Novotný
14. března 2016 • 19:50

Hvězdy se staví proti Šarapovové: Lžeš! O dopingu jsi věděla

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nevěří jí. Řada tenisových osobností se v posledních dnech postavila proti vyjádření Marie Šarapovové, která byla pozitivně testována na zakázaný lék meldonium. "Je těžké uvěřit, že nikdo v jejím týmu, nikdo z těch 25 nebo 30 lidí, kteří pro ni pracují, nebo dokonce Maria sama, netušili, že k tomu došlo," říká například legendární John McEnroe. A rozhodně není sám. 



Až čtyřletý zákaz činnosti hrozí ruské tenistce Marii Šarapovové za to, že byla při lednovém Australian Open pozitivně testována na lék meldonium, který je od prvního ledna na seznamu zakázaných medikamentů.

"Posledních deset let jsem brala látku, která se prvního ledna stala nelegální. Udělala jsem obrovskou chybu, že jsem se nepodívala na aktualizovaný seznam zakázaných látek. Jsem připravená nést následky, ale dopovat jsem rozhodně nechtěla," řekla minulé pondělí na tiskové konferenci bývalá světová jednička.  

O tom však řada osobností pochybuje. "Nikdo mi to neřekl, takže je možné, že to Maria opravdu nevěděla, je to ale vysoce nepravděpodobné. Je opravdu těžké uvěřit tomu, že nikdo z jejího týmu o zákazu neměl zdání," říká sedminásobný grandslamový vítěz John McEnroe. 

Tenisový rebel rovnou v žertu navrhl pro Rusku trest. "Pokud k dopingu došlo neúmyslně, jak tvrdí Maria, zakázal bych jí činnost na dva roky. A kdyby navíc slíbila, že přestane na kurtu hekat, trest bych odpustil úplně," má jasno Američan. 

Ruská tenistka Maria Šarapovová na tiskové konferenci přiznala užívání zakázané látkyFoto Reuters

Odměřená Ruska

Tvrdě se do kritiky Šarapovové pustila 29. hráčka světa Kristina Mladenovicova. "Mluvila jsem s celou řadou hráček a každá z nich mi řekla, že si myslí, že Šarapovová je podvodnice," řekla francouzská tenistka se srbskými kořeny.

Situaci ruské šampionky nijak nepomáhá ani fakt, že mezi tenistkami se netěšila příliš velké popularitě ani před dopingovým skandálem. Jak sama přiznala, na okruhu kamarádky nevyhledávala, se soupeřkami se z drtivé většiny nebavila. 

"Šarapovová si nezaslouží své tituly, které do této doby vyhrála. Je to hrozné, ale je dobře, že to nakonec vyšlo najevo. Pokud jde o mě, desetkrát si kontroluji vše, co beru. Dávám si pozor i na obyčejný aspirin. Ona brala tenhle lék (meldonium) deset let. Je to pro mě veliké zklamání. Neumím si představit, že bych byla úspěšná na základě toho, že porušuji pravidla," pokračuje Francouzka.

Tím však dvaadvacetiletá tenistka nekončí. "Maria se může různě vytáčet, najít si výborného právníka, ale faktem je, že udělala velikou chybu, pro kterou není omluva. Musí za to nést následky," pokračuje Mladenovicova. 

"Buďme upřímní, Šarapovová nikdy nebyla oblíbená. Respektuji ji za to, co v kariéře dokázala, ale to je tak vše. Dobrá zpráva je, že antidopingový program funguje a že platí pro všechny, ty nejlepší nevyjímaje." 

Ostrými slovy nešetřila ani světová pětka Simona Halepová. "Nebavila jsem se s ní předtím, nevím, proč bych to měla dělat teď," říká Rumunka. 

Maria Šarapovová se kvůli tomuto medikamentu dostala do vážných problémůFoto Reuters

Do Šarapovové šije i Nadal

K případu Marie Šarapovové se vyjádřila i Petra Kvitová . "Tohle je pro Marii velmi špatné. Všichni bychom měli dobře vědět, co užíváme. Já beru pouze vitamíny. Ale chybu může udělat každý, Tohle je alespoň příklad, že se dopingoví komisaři snaží udržet náš sport čistý a že nastavený systém funguje."

Servítky si s Ruskou nebral ani Rafael Nadal. "Je to absolutní selhání, za které musí zaplatit. Neexistuje pro to omluva. Věřím v náš sport a jeho hodnoty. Jsme příkladem pro děti a nemůžeme si dovolit žádné prohřešky. Pokud bych dělal něco špatného, lhal bych sám sobě a to by na tom bylo to nejhorší," říkal rodák z Mallorky.

Stranou nezůstala ani poslední vítězka Turnaje mistryň Agnieszka Radwaňská. "Pro tenis je to velice smutný den. Všichni jsme z toho šoku. Nikdo nic takového neočekával," říká Polka.

Šarapovová přišla kvůli dopingovému skandálu o celou řadu sponzorů. Na straně Rusky však zůstala americká firma Head, což pobouřilo i Andy Murrayho. "Je to opravdu podivné rozhodnutí vedení. Vzhledem k tomu, co se okolo Šarapovové dělo v několika posledních dnech je to zarážející," uvedla světová dvojka na turnaji v Indian Wells.

"Přijde mi to celé divné, když vám o takové události poví sám hráč. Myslím, že by bylo lepší, kdyby ta zpráva přišla od pověřených instancí. Maria si to celé velmi dobře připravila," dodal Skot.

Maria Šarapovová věří, že se k tenisu co nejrychleji vrátí. Takhle si zahrála aspoň na pláži...Foto Profimedia.cz

Djokovič Rusku podpořil

Na straně Šarapovové zůstává například král světového tenisu Novak Djokovič. "Je mi jí moc líto, ale i takové věci se někdy stávají. Věřím, že se Maria na kurty vrátí a bude ještě silnější," říká úřadující světová jednička. V podobném duchu se vyjádřila i královna ženského tenisu  Serena Williamsová .

 Pětinásobná grandslamová vítězka Maria Šarapovová užívala léky kvůli nepravidelnému srdečnímu rytmu, nedostatku hořčíku a jako prevenci proti cukrovce, která se v její rodině objevuje. Na seznam nepovolených látek se medikament dostal pro svoji schopnost zvyšovat fyzickou výkonnost hráčů.

"Od roku 2006 jsem brala lék, který se jmenoval mildronate, kterou mi předepisoval můj lékař. Před několika dny mi přišle od ITF dopis o zakázané látce s názvem meldonium, což je jiný název pro mildronate. Prosím, uvědomte si, že jsem ten lék brala deset let. Je to samozřejmě moje chyba, že jsem si nezjistila, že je zakázaný. Jsem připravená nést následky, ale dopovat jsem rozhodně nechtěla," uvedla bývalá světová jednička

Maria Šarapovová na mimořádné tiskové konferenci, kde oznámila pozitivní dopingový test na tenisovém Australian Open
Maria Šarapovová na mimořádné tiskové konferenci, kde oznámila pozitivní dopingový test na tenisovém Australian Open

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud