Pavel Novotný
27. října 2016 • 15:50

Cibulková nadchla Singapur. Co jí radil kouč a proč vyvedli jejího otce?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud si chtěla zachovat naději na postup do semifinále Turnaje mistryň, musela Dominika Cibulková ve svém posledním vystoupení v Červené skupině porazit světovou čtyřku Simone Halepovou. A nakonec se jí to po fantasticky odehraném zápase a vítězství 6:3 a 7:6 podařilo.



Neměla co ztratit a podle toho do toho slovenská jednička vlétla. V úvodních třech gamech povolila své soupeřce jediný míček, ani jednou neztratila servis a první set dovedla k vítězství 6:3.

Energie z ní doslova sálala. Hlasité "Pome!" se v singapurské hale rozléhalo čím dál tím častěji a světová čtyřka marně hledala na fantasticky hrající soupeřku zbraň. Po 35 minutách skvělého tenisu mohl manžel světové osmičky Michal Navara vítězně zapumpovat pěstí na znamení zisku prvního setu.

Dominika Cibulková na returnuFoto EPA

Že skóre 3:2 ze vzájemných zápasů ve prospěch bratislavské rodačky není náhodné, potvrdil i začátek druhého setu, kdy jen 161 centimetrů vysoká Slovenka vzala své soupeřce servis. Rumunka však podobný  start jako v prvním setu nedovolila a hned v následující hře poprvé v zápase své soupeřce vzala podání.

Když však o vlastní servis za stavu 2:2 přišla znovu, ztrestala vlastní raketu úderem o kurt. K nervozitě také měla velký důvod. Pokud si totiž rumunská tenistka chtěla uchovat naději na postup do semifinále Turnaje mistryň, musela po předcházející výhře nad Keysovou (2:0) a prohře s Kerberovou (0:2) vyhrát aspoň set, což se zdál proti skvěle hrající Cibulkové úkol hodně těžko řešitelný.

Nenech si nutit její hru, radil kouč Lipták


Série prohraných podání však pokračovala. Po dalším brejku srovnala Halepová na 3:3, vzápětí však znovu přišla o servis. V ten moment si slovenská tenistka poprvé v zápase zavolala na lavičku trenéra  Matěje Liptáka.

"Daleko lépe čteš hru, dobře předvídáš změny. Když se ti nepodaří úder, zůstaň pořád o své hry, nezkoušel to změnit," burcoval zkušený kouč své svěřenkyni.

A Cibulkové udílel i další pokyny. "Pokud jsi pasivní a uděláš chybu, okamžitě se to snažíš napravit. Nespěchej tolik. Zůstaň u toho, co ti fungovalo předtím.  Nesmíš si nechat vnutit její hru, bojuju pořád stejně, hraj agresivní tenis, i když zkazíš úder, něco uděláš blbě, neměň taktiku, zůstaň o toho a pořád jí tlač," hecoval Slovensku její trenér.

Za stavu 4:3 ve druhém setu se při servisu Cibulkové rozpoutalo obrovské drama, které zvedalo fanoušky ze sedadel. Ani teď však diváci neviděli game, při kterém by si jedna z tenistek udržela servis. Halepová potřetí v setu prorazila své soupeřce servis a vyrovnala na 4:4.

Utkání nabídlo fantastickou podívanouFoto Reuters

Radu kouče Darrena Kehilla poté využila i Rumunka. „Na to, že máš zraněné koleno hraješ skvěle. Ona (Cibulková) hraje sedm z deseti úderů z forhendu, musíš ten poměr otočit,“ radil své svěřenkyni australský trenér, který narážel na fantastické forhendové vítězné míče Slovenky.

Skvělý zápas dospěl až do tiebreaku, ve kterém zvítězila slovenská tenistka 7:5 a udržela si tak naději na postup do semifinále Turnaje mistryň. Euforické pocity po proměněném mečbolu však nezažívala jen Cibulková. Slzy štěstí měl v očích jak  manžel Michal Navara a kouč Matěj Lipták, tak především její otec, kterého musela z kurtu dokonce odvádět ochranka.

"Hodně to prožívá, ale jsem ráda, že jsem tady s rodiči. O tomhle jsme nikdy ani nesnili," okomentovala překvapivého nezvaného hosta na kurtu vysmátá Dominika.

"Nazývají mě bojovnicí a není to pro nic za nic. Nebylo snadné jít hrát po dvou porážkách, ale věděla jsem, že musím vyhrát ve dvou setech, abych měla šanci, a tu jsem si vybojovala," říkala šťastná vítězka.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud