Pavel Novotný
29. října 2016 • 15:35

Cibulková plakala štěstím, Ruska zmarem. Ruku podala jen s problémy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zničená, psychicky zlomená a vyčerpaná. Tak opouštěla semifinálové dění Turnaje mistryň ruská tenistka Světlana Kuzněcovová poté, co v obrovské bitvě smolně podlehla slovenské bojovnici Dominice Cibulkové, která si zajistila postup do nedělního finále, ve kterém se utká s Angelique Kerberovou. Jednatřicetiletá Ruska své soupeřce po zápase jen s velkým sebezapřením po posledním míči podala ruku.



Jen jednou uspěla v Červené skupině Dominika Cibulková. Ve svém prvním zápase na Turnaji mistryň v kariéře podlehla ve výborném zápase světové jedničce Angelique Kerberové, poté odehrála svůj nejméně povedený duel s Madison Keysovou (1:6, 4:6), aby svůj výkon vygradovala v možná nejlepším dosavadním utkání na Turnaji mistryň proti Simoně Halepové, ve kterém zvítězila po setech 6:3, 7:6.

Její soupeřka a nejstarší účastnice Turnaje mistryň Světlana Kuzněcovová honila postup doslova na poslední chvíli, když si místo na posledním turnaji v roce zajistila až triumfem na domácím klání v Moskvě. V Singapuru ale předváděla fantastické výkony. Ve skupině si poradila jak s Agnieszkou Radwaňskou, tak Karolínou Plíškovou. Jedinou prohru si připsala až v zápase s Gabiňe Muguruzaovou, když už měla postup v kapse.

Když se však ostřílená Ruska dozvěděla, že v semifinále jde na Cibulkovou, nadšením rozhodně nejásala. Vzájemnou bilanci s bojovnou Slovenkou má totiž negativní 3:5, horší pro ni byl ale fakt, že právě posledních pět zápasů s bratislavskou rodačkou prohrála. Poslední výhru nad slovenskou jedničkou si připsala v roce 2008 na turnaji v Pekingu, od té doby již počítala jen prohry.

VIDEO: Sestřih zápasu Cibulková - Kuzněcovová

"Nazývají mě bojovnicí a není to pro nic za nic, Nebylo snadné jít hrát po dvou porážkách, ale věděla jsem, že musím vyhrát ve dvou setech, abych měla šanci, a tu jsem si vybojovala," uvedla po svém excelentním výkonu proti Halepové Cibulková.

A svá slova dokonale potvrdila i proti Kuzněcovové. Potom, co jí vůbec nevyšel první set, který prohrála 1:6, znovu ukázala srdce bojovnice, druhou sadu vydřela v tiebreaku a vyrovnala stav na 1:1. Ve třetím setu se zdálo, že postup přeci jen bude slavit ruská tenistka, když zvýšila na 4:2. To byl ale také poslední game, který uhrála.

"V prvním setu mě sfoukla, ale dokázala jsem to změnit a vyhrála, protože jsem byla agresivnější. Je to sen a neuvěřitelné, že jsem ve finále," jásala po zápase Cibulková.

Prohru Kuzněcovová neunesla

Neunavitelná, jen 161 centimetrů vysoká Slovenka, zápas otočila a slavila senzační postup do finále. Poslední míček jen dokumentoval zmar nešťastné Rusky. Kuzněcovová prohrávala při svém podání 4:5 na gamy a 30:40, ve výměně o všechno dostala svoji soupeřku pod obrovský tlak. Cibulková zahrála míč ve veliké tísni, ten však škrtl pásku a ruská jednička už na síti nedokázala na náhlou změnu reagovat a tenisák poslala do autu.

"Za stavu 4:2 jsem nepodávala dobře a nevyužila jsem svoji výhodu. Dominika hrála agresivněji, tak to bylo," hodnotila na pozápasové tiskové konferenci utkání Ruska.

Cibulková po proměněném mečbolu skončila se slzami štěstí na kurtu, v její lóži propukl v pláč otec slovenské tenistky, dojetí padlo i na kouče Matěje Liptáka a manžela Michala Navaru.

Dominika Cibulková předvedla další výborný výkonFoto ČTK

Nešťastná Ruska závěr duelu a především chvíle po proměněném mečbolu Cibulkové překonávala jen velmi obtížně. Hned po posledním míčku si bleskově sbalila tašku, na svoji soupeřku ani u sítě nepočkala, ruku své přemožitelce podala hodně nedůstojným způsobem až když přišla Cibulková k její lavičce.

Světlana Kuzněcovová se při svém odchodu neobtěžovala ani rozloučit s diváky, jak v podobných případech bývá zvykem. Takhle porážka prostě hodně bolela...

Dominika Cibulková se v nedělním finále utká se světovou jedničkou Angelique Kerberovou, která porazila Polku Radwaňskou jasně 6:2, 6:1. S Němkou sehrála slovenská tenistka hned úvodní zápas turnaje, když po velkém boji padla 1:2 na sety.

"S Angie to bude těžké. Hraje neuvěřitelně a je světová jednička. Prohrála jsem s ní těsně ve skupině a byl to skvělý zápas. Teď bude šance jí porážku oplatit," věří si Cibulková.

VIDEO: Dominika Cibulková a proměněný mečbol

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud