Pavel Novotný
31. října 2016 • 17:00

Sagan a teď Cibulková! Slovensko oslavuje hvězdy, které ohromily svět

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přesně před patnácti dny se Slovensko topilo v záplavě euforie, když na světovém šampionátu v cyklistice dominoval Peter Sagan. Uplynuly dva týdny a naši východní sousedé slaví po šokujícím triumfu Dominiky Cibulkové na Turnaji mistryň znovu. "Domča byla jako tygr, kterého vypustíte z klece," jásala po triumfu nad světovou jedničkou Angelique Kerberovou (6:3, 6:4) slovenská média.



Odehrála svůj životní turnaj. V prvním utkání v Červené skupině podlehla po dramatické třísetové bitvě Angelique Kerberové, v té době ještě nemohla mít tušení, že dvojnásobné grandslamové vítězce bude moci porážku ve finále vrátit.

Ve svém druhém vystoupení předvedla nejslabší výkon, když ve dvou setech nestačila na Madison Keysovou. Pak už však bratislavskou rodačku nikdo nezastavil. Po parádním výkonu přehrála v závěrečném utkání ve skupině Simone Halepovou, v semifinále pak v asi nejhezčím utkání turnaje Světlanu Kuzněcovovou.

Nejšťastnější chvíle v životě Dominiky CibulkovéFoto ČTK

A finále už bylo spanilou jízdou grandslamové finalistky z Melbourne z roku 2014. Unavená světová jednička jen těžko hledala na nastartovanou Slovenku zbraň. Cibulková od začátku utkání vedla a i přes komplikace v závěrečném gamu mohla po dvou hodinách a dvaceti minutách šťastně padnout na singapurský dvorec.

"Nemám slov. Přijela jsem sem poprvé a vyhrála svůj největší turnaj kariéry. Pamatuji si teď jenom mečbol, jak spadl míček na druhou stranu a pak jsem prožila nejšťastnější moment v životě," uvedla s úsměvem Cibulková.

VIDEO: Dominika Cibulková bojovala o titul s Angelique Kerberovou

Obrovský úspěch slovenské tenistky překvapil celý tenisový svět.

"Je to neskutečný úspěch. Jsem Šťastná z toho, co Dominika dokázala, byl to neuvěřitelný zápas od obou," psala na twitterovém účtu wimbledonská vítězka Marion Bartoliová.

"Veliká gratulace Dominice Cibulkové, je to její obrovský triumf. Fantastický návrat na výsluní a na páté místo na světě," psala legenda světového tenisu a bývalá světová jednička Tracy Austinová.

"Obrovská gratulace Dominice. Všem ukázala neskutečnou houževnatost a vytrvalost a to v průběhu celé sezony. Užij si tohle vítězství," psala bývalá světová jednička a první předsedkyně ženské tenisové asociace Billie Jean Kingová.

 "Je to neskutečné. Domča hrála jako tygr vypuštěný z klece. Je fantastické, kam se ženský tenis posunul, byly to skvělé zápasy. Před zápasem jsem psal Domče smsku, že si zaslouží být šampionka. Už na letišti, když jsme se potkali, jsem jí říkal, ať tam všechny soupeřky vymlátí paličkou na maso. Tušil jsem, že dojde daleko," řekl pro web pluska.sk bývalý dvanáctý hráč světa Dominik Hrbatý.

"Paráda! Cibulková prohrála v Singapuru dva zápasy, ale proti Kerberové předvedla fantastický výkon. Je to největší úspěch její kariéry," poklonil se Slovence i i bývalý kouč Andre Agassiho a bývalý čtvrtý tenista planety Brad Gilbert.

K porážce své tenistky se vyjádřil i německý tisk. "Na konci byla baterie vybitá. Pohádková sezona Angelique Kerberové neskončila vítězně, zůstane však tenisovou královnou roku 2016," píše Sport Bild.

Gratulací se na Cibulkovou sesypaly stovky již po perfektně zvládnutém semifinále se Světlanou Kuzněcovovou. "Je jich moře v osobním mobilu, a kdybych si pustila ten druhý, tak bych zabila dvě hodiny odepisováním. Musí to být pecka, ale naučila jsem se nečíst zprávy. Teď se musím soustředit na sebe a pak si to můžu užít," říkala po postupu do finále Slovenka.

A to ještě nemohla předpokládat, co přijde po nedělní bitvě s Angelique Kerberovou. Bezpostředně po proměněném mečbolu byli mezi prvními gratulanty její nejbližší, kteří jí po celý turnaj povzbuzovali přímo z čestné lóže. Manžel Michal Navara , trenér Matěj Lipták a rodiče, kteří boje své dcery v Singapuru sledovali.

Když před dvěma týdny jásal nad svojí obhajobou titulu mistra světa Peter Sagan , také jen těžko hledal slova. "Nemohu tomu uvěřit a jsem ještě stále v šoku, ale samozřejmě mám z toho vítězství hroznou radost."

Teď mohou oslavy na Slovensku propuknout znovu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud