Pavel Novotný
10. dubna 2017 • 22:00

Servis tenisových hvězd: Kdo si dokáže v kritickém stavu udržet podání?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Postavte se za základní čáru a počkejte si na servis Iva Karloviče, Johna Isnera či jiných známých bombarďáků. I když budete patřit mezi tenisovou elitu, matematicky máte jednu jistotu. Vaše naděje, že těmto borcům dokážete prolomit servis, se pohybuje někde kolem sedmi procent. Jak si ale tito tenisté vedou v situaci, kdy při svém podání prohrávají dvou i vícebodovým rozdílem?



Servis je jejich obrovskou zbraní. Bez něj by ve své kariéře nikdy na takové úspěchy nedosáhli. Tenisté jako Ivo Karlovič, John Isner, Milos Raonic či v minulosti například současný kouč Tomáše Berdycha Goran Ivaniševič, by o tom mohli vyprávět.

Své o tom, jaké je čelit soupeři, který na vás pálí jednu nechytatelnou bombu za druhou, dobře ví například Radek Štěpánek , který během daviscupového klání s Chorvatskem v roce 2009 schytal od Karloviče 78 es. O památném jedenáctihodinovém duelu prvního kola Wimbledonu z roku 2010, kdy Isner s Mahutem nastříleli každý přes sto es, se není třeba více rozvádět.

Server atpworldtour.com se ve svých statistikách zaměřil na to, jak si jsou ty největší tenisové hvězdy schopné udržet game při svém podání v situaci, kdy prohrávají o jeden až tři míče.

Z údajů dvaceti nejlepších tenistů světa za rok 2016 vyplynul jasný fakt. Pokud hráč prohrává při svém padání v gamu 0:30, pravděpodobnost, že se mu podaří ještě hru zachránit, klesá pod 50 procent.

Tenisoví fanoušci se mohou těšit na skvělou podívanouFoto Reuters

Všem statistikám se však vymyká John Isner. I když úvodní dva míče hry při svém servisu ztratí, přesto v 70 procentech zápasů game získá. Jen o čtyři procenta méně má ve stejné statistice Ivo Karlovič, třetí je možná trošku překvapivě Stan Wawrinka.

Opačný problém má světová dvanáctka David Goffin. Belgičan nemůže mít při svých 180 centimetrech statistiky jako o téměř třicet čísel větší Isner a na jeho servisu je to někdy znát. Pokud se dostane do ztráty 0:30, jeho šance na zisk hry klesají na pouhých 34 procent.

Stačí však za tohoto stavu vyhrát následující míč, dostat se na na skóre 15:30 a hráči z TOP 20 získají celý game v 64 procentech případů. A opět v těchto číslech vévodí dvojice Isner, Karlovič.

Gäel Monfils má za sebou velmi povedenou sezonu 2016Foto EPA

Jak však jsou na tom v tomto ohledu ti nejlepší tenisté planety? Světová jednička Andy Murray za stavu 15:30 uspěje v 65 procentech případů, stejná čísla má Novak Djokovič . O pět procent lepší je světová čtyřka Milos Raonic.

Pojďme však ještě dál. Co při vlastním servisu znamená kritický stav 0:40? Vyhrát ztracenou hru dokáží hráči z TOP 20 jen ve 22 procentech případů. Pokud však čekáte, že opět bude v tomto případě na čele jméno vytáhlého Američana či Chorvata, budete překvapení.

V roce 2016 vévodil této statistice Gäel Monfils, který se do této situace dostal 28 krát, ve dvanácti hrách dokázal ještě vyhrát, což mu dává fantastickou úspěšnost 43 procent. Druhý je John Isner s 38 procenty, třetí Stan Wawrinka.

VYHRANÝ GAME NA SERVISU
vyhraný game ze stavu 0:30 vyhraný game ze stavu 15:30 vyhraný game ze stavu 0:40
John Isner              70% John Isner               80%  Gael Monfils        43%
Ivo Karlovič            66%  Ivo Karlovič             76% John Isner           38%
Stan Wawrinka       61%  Jo-Wilfried Tsonga  71% Stan Wawrinka    35%
Jo-Wilfried Tsonga 56%  Milos Raonic           70% Kei Nišikori        28% 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud