Pavel Novotný
14. května 2017 • 15:20

Hvězdná budoucnost? ŠEST nadějí, které mohou táhnout český tenis

Vstoupit do diskuse
0
  • Které české tenistky patří mezi největší naděje?Které české tenistky patří mezi největší naděje?FOTO: spo

    Jako dva odlišné světy. Tak v současné době působí český mužský a ženský tenis. Zatímco rovnocenného nástupce za Tomáše Berdycha vidí asi jen čirý fantasta, u žen je situace úplně jiná. Českou armádu v čele s Karolínou Plíškovou (a věřme i Petrou Kvitovou) jistí záloha, jejichž síla se brzy může naplno projevit. Do našeho výběru jsme vybrali šest tenistek, které mají datum narození nejpozději v roce 1996.

  • KATEŘINA SINIAKOVÁ

    Kateřina SiniakováFoto profimedia.cz

    VĚK: 21 let

    NA ŽEBŘÍČKU: 37.

    ŽEBŘÍČKOVÉ MAXIMUM: 36.

    Obrovský talent českého tenisu. Kateřina Siniaková oslavila 10. května teprve své 21. narozeniny, přesto už patří mezi širší světovou špičku.

    Letošní rok začala rodačka z Hradce Králové fantasticky, když vyhrála svůj první turnaj WTA v Shenzhenu. Zahrála si i třetí kolo na Indian Wells, na domácím turnaji J&T Prague Open došla do čtvrtfinále.

    České tenistce patří fantastická 37. příčka, což je jen jedno místo od jejího životního maxima. Navíc Siniaková předvádí vynikající výkony i v deblu, kde je 19. hráčkou světa. Poslední úspěchy sbírá po boku Lucie Hradecké. V Charlestonu došly obě Češky do finále, o titul si stejný pár zahrál i ve Stromovce.

    „Loni měla cíl dostat se mezi TOP 50, což se jí v závěru roku podařilo. Letos je základní meta se tam udržet. Ale protože je velice cílevědomá, bude se chtít propracovat do první dvacítky," říkala po triumfu Siniakové v Shenzhenu šéfka tenisové Sparty Petra Černošková.

    Siniaková si už vyzkoušela o roli týmové jedničky ve Fed Cupu. V semifinálovém duelu proti Spojeným státům vybojovala pro český tým jeden bod po vítězství nad Shelby Rogersovou, další zářez už nepřidala, budoucnost v národním týmu však může patřit právě jí.

    "Jsem bojovnice, nevzdávám se. A týmové soutěže miluji," poslala optimistický vzkaz českým fanouškům rodačka z Hradce Králové.

  • MARKÉTA VONDROUŠOVÁ

    Marktéta Vondroušová zažívá životní sezonuFoto profimedia.cz

    VĚK: 17 let

    NA ŽEBŘÍČKU: 107.

    ŽEBŘÍČKOVÉ MAXIMUM: 107.

    S jistou dávkou nadsázky by se dalo říct, že Markéta Vondroušová je nejlepší tenistkou dosavadního průběhu roku 2017. Její bilance v letošní sezoně jednoduše bere dech. Ze 48 zápasů vyhrála 42, více výher nemá v letošní sezoně na svém kontě žádná z hráček na okruhu.

    Po parádních výsledcích na turnajích ITF, během kterých získala v úvodních měsících roku hend dva tituly, přišla hlavní show sedmnáctileté slečny ve švýcarském Bielu, kde nenašla přemožitelku a připsala si první titul na okruhu WTA. Na své cestě skolila Vondroušová hned několik velkých jmen.

    Ve druhém kole 61. tenistku světa Beckovou, ve čtvrtfinále Kristýnu Plíškovou a především v semifinále osmnáctou hráčku planety Barboru Strýcovou. Neskutečnou jízdu zakončila ve finále s Estonkou Annet Kontaveitovou.

    Výjimečný talent Vondroušová. Nová Navrátilová, co ráda spí a jí
    Video se připravuje ...

    „Já věděla, že se dá hrát s každým. Ale že bych hned mohla vyhrávat turnaje na WTA, to jsem si nemyslela. Ale hrála jsem fakt dobře, takže asi to trochu umím," smála se po svém životním úspěchu Vondroušová.

    Rodačka ze Sokolova minula na žebříčku 126 svých soupeřek, z 233. příčky vylétla po pražském čtvrtfinále J&T Prague Open na 107. pozici. Životní výkony vynesly mladé Češce premiérovou nominaci do fedcupového semifinále proti Spojeným státům a i tady si vedla skvěle, když vybojovala druhý český bod proti 35. hráčce světa Lauren Davisové.

    "Porazila 36. hráčku světa, což by byl úspěch na jakémkoliv turnaji.  Ukázala srdce, spadlo to z ní a závěr zápasu s Davisovou odehrála fantasticky. Přehrála soupeřku, která je ve čtyřicítce. Klobouk dolů,“ ocenil výkon české hvězdičky kapitán fedcupového týmu Petr Pála.

  • MARIE BOUZKOVÁ

    Marie BouzkováFoto profimedia.cz

    VĚK: 18 let

    NA ŽEBŘÍČKU: 212.

    ŽEBŘÍČKOVÉ MAXIMUM: 212.

    V červenci jí bude teprve devatenáct let. A ještě před několika týdny byla v žebříčku před Markétou Vondoušovou. Dnes na ni více než sto míst ztrácí. Přesto patří Marie Bouzková k obrovským nadějím českého tenisu.

     A i v letošním roce o sobě dává pořádně vědět. Ovládla turnaje nižší kategorie ITF v Perthu i Orlandu, navíc se může pochlubit fantastickou bilancí pětadvaceti vítězství a jen devíti porážek.

     Stejně jako o její rok mladší krajanka Vondroušová i Bouzková dosáhla na své dosavadní žebříčkové maximum. Patří jí 212. příčka a již teď je naprosto jisté, že toto své umístění znovu vylepší.

    Doma má prozatím devět titulů z turnajů ITF, k nejcennějším trofejím však patří ta za vítězství na juniorském US Open v roce 2014. Velmi cenný skalp si Bouzková připsala na únorovém turnaji v Perthu, kde ve finále porazila právě Markétu Vondroušovou, která do té doby držela neuvěřitelnou šňůru dvaceti výher v řadě.

    Rodačka z Prahy na rozdíl od Siniakové směřuje svou pozornost výhradně na dvouhry, v deblových zápasech se prakticky neobjevuje. "Vondroušová i Bouzková patří k největším českým nadějím," ocenil tenistky v rozhovoru pro  iSport TV Overtime i šéf českého tenisu Ivo Kaderka.

  • ANASTASIA ZARYTSKA

    Anastasia Zarytska patří k velkým českým nadějímFoto twitter.com

    VĚK: 19 let

    NA ŽEBŘÍČKU: 437.

    ŽEBŘÍČKOVÉ MAXIMUM: 437.

    Další českou kometou, která může brzy promluvit minimálně do české špičky, je Anastasia Zarytska. Devatenáctiletá slečna se letos dostala na své životní maximum, kterým je 437. příčka, z třiceti zápasů vyhrála jednadvacet. Jediné, co jí chybí k absolutní spokojenosti, je turnajový triumf.

    Dvakrát si letos zahrála finále turnaj ITF, dvakrát neúspěšně. Přesto patří k velkým nadějím českého tenisu. V minulém roce se probila do třetího kola juniorského Australian Open a právě tento zážitek dal mladé tenistce tu největší motivaci do další kariéry.

    "Fascinovalo mě, že jsem běžně potkávala ty nejlepší hráče na chodbách, v šatnách či v posilovně. Něco takového je pro mladé hráče neuvěřitelnou motivací k tomu, aby se do Melbourne vrátili i jako dospělí. A v to také doufám," věří Zarytská.

  • KAROLINA MUCHOVÁ

    Karolína MuchováFoto profimedia.cz

    VĚK: 20 let

    NA ŽEBŘÍČKU: 254.

    ŽEBŘÍČKOVÉ MAXIMUM: 206.

    Byla šest míst od toho, aby se poprvé v kariéře dostala mezi TOP 200. Zatím se jí to i díky zdravotním problémům nepovedlo, přesto patří stále ještě devatenáctiletá Karolina Muchová k velkým příslibům českého tenisu.

    Bilance vítězky Pardubické juniorky za uplynulé dvě sezony vypovídá za vše. Posbírala 89 výher, jen 44 krát odešla jako pražená. Letos odehrála deset zápasů, vyhrála šest z nich.

  • MAGDALÉNA PANTŮČKOVÁ

    Magdaléna PantůčkováFoto profimedia.cz

    VĚK: 18 let

    NA ŽEBŘÍČKU: 457.

    ŽEBŘÍČKOVÉ MAXIMUM: 445.

    Šestici nejvýraznějších českých talentů uzavírá Magdaléna Pantůčková. Osmnáctiletá tenistka zatím výsledků Vondroušové či Bouzkové nedosahuje, s bilancí 38 - 19, kterou nasbírala v minulém roce, však má na to, aby své postavení v první polovině páté stovky světového žebříčku výrazně vylepšila.

    A letošní statistika? Ze sedmnácti odehraných zápasů vyhrála Pantůčková deset, na posledním turnaji ITF v Antalyi došla do semifinále.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud