18. srpna 2017 • 19:24

Další česká světová jednička! Šafářová přeskočí zraněnou parťačku

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český tenis bude mít další světovou jedničku, Lucie Šafářová přeskočí v žebříčku čtyřhry svoji pravidelnou parťačku Bethanii Mattekovou-Sandsovou, která se hrozivě zranila ve Wimbledonu. Šafářová poskočí do čela díky čtvrtfinálové výhře na turnaji v Cincinnati, kde spolu s Barborou Strýcovou zdolaly australský pár Ashleigh Bartyová a Casey Dellacquaová 6:3 a 7:6 (4). Pokud se v čele dvouhry udrží Karolína Plíšková, Češky poprvé povedou oba žebříčky najednou.



Šafářová budou pětatřicátou deblovou jedničkou a čtvrtou Češkou, které se to povedlo. Před ní to dokázaly Helena Suková, Jana Novotná a naposledy před šesti lety Květa Peschkeová. Martina Navrátilová byla první na světě coby Američanka.

"Když se sen stane realitou," napsala si Šafářová na instagramový účet a doplnila tři smajlíky a hashtagy "šťastná", "hrdá" a "díky".

When dream becomes reality...😊😊😊 #happy #proud #thankyou

Příspěvek sdílený Lucie Safarova (@lucie.safarova),Srp 18, 2017 v 10:45 PDT

Přehled českých a čs. světových jedniček ve čtyřhře:

Jméno Pobytů v čele Týdnů v čele Poprvé Naposledy
Helena Suková 8 68 5. února 1990 21. listopadu 1993
Jana Novotná 11 67 27. srpna 1990 6. června 1999
Květa Peschkeová 1 10 4. července 2011 11. září 2011

"Je to absolutně úžasný. Asi bych to nikdy nečekala. Ještě dneska si vzpomínám, jak mi táta kdysi říkal, že debla vůbec hrát neumím," smála se Šafářová v telefonickém rozhovoru s novináři. "Je to obrovské zadostiučinění a jsem za to strašně ráda. Myslím, že jsem se o světovou jedničku zasloužila a jsem šťastná."

Třicetiletá Šafářová se Strýcovou, s níž má bronzovou medaili z loňské olympiády v Riu de Janeiro, v dohrávce čtvrtfinále porazily Australanky Ashleigh Bartyovou a Casey Dellacquaovou 6:3 a 7:6. Ve čtvrtek bylo utkání přerušeno kvůli dešti.

Na deblový vrchol se Šafářová dostane hlavně díky výsledkům se svou tradiční partnerkou Mattekovou-Sandsovou. S Američankou letos ovládly Australian a French Open, loni triumfovaly na US Open. Celkem už spolu získaly pět deblových grandslamových titulů.

Chybí jim jen triumf ve Wimbledonu, který letos dopadl pro Mattekovou-Sandsovou špatně. Američanka si v utkání dvouhry při náběhu na síť poranila koleno, musela na operaci a sezona pro ni skončila.

Karolína Plíšková se stala první českou světovou jedničkou ve dvouhře 17. července, kdy se dostala do čela žebříčku místo Němky Angelique Kerberové. Nyní v Cincinnati obhajuje Plíšková titul a o vedení ji může připravit Rumunka Simona Halepová.

Tenisový turnaj mužů a žen v Cincinnati (tvrdý povrch):
Ženy (dotace 2 836 904 dolarů):
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Šafářová, Strýcová (3-ČR)
- Bartyová, Dellacquaová (7-Austr.) 6:3, 7:6 (7:4).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud