Jan Jaroch
19. dubna 2018 • 08:50

Nový Tomáš Berdych? Supertalent Svrčina září už v patnácti letech

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je mu teprve patnáct let a už kolem sebe nějaký čas poslouchá, že bude spasitelem českého mužského tenisu. Vše tomu nasvědčuje. Loni dovedl český tým coby lídr k vítězství v Davis Cupu šestnáctiletých, nyní figuruje v juniorském žebříčku ITF na 9. příčce světa, přestože měří síly s kluky o dva roky staršími. Dalibor Svrčina nosí hrdě nálepky supertalent a „nový Tomáš Berdych“. 



Zpod černé kšiltovky kouká pár tmavých očí. Není to pohled drzouna, spíš sebevědomého kluka, jenž se chystá na velkou kariéru v kanibalském prostředí jménem tenis. A rozhodně si věří, že na to má. Poslouchá hip hop a v téhle branži byste o Daliboru Svrčinovi řekli, že má swag. Tedy svůj styl, charisma, ego.

„Vyhrávám 80 procent třísetových zápasů, tiebreaky taky. Je to hlavně o sebevědomí. Většina hráčů ve vypjatých momentech znervózní, já si věřím,“ vypráví kluk z Ostravy. Nechlubí se, jen konstatuje fakta, jako by vám oznamoval, že do samoobsluhy přivezli čerstvé rohlíky.

„Má velké srdce. On jde na kurt zemřít,“ líčí Michal Navrátil, syn daviscupového kapitána Jaroslava Navrátila. Táta dostal projekt „Svrčina“ na starost a syn ho momentálně zaskakuje, když plní povinnosti při Davis Cupu.

Útulný prostějovský areál, pod jarním sluncem se na kurtu číslo 10 zdokonalují Svrčina s dalším talentem Jiřím Lehečkou. Kombinace forhend – volej se nedaří, Svrčina mrskne raketou o zem. „Tak naposledy a kdo to nedá, udělá za trest deset skokanů, ať máte nějaký pressure,“ hlásí Navrátil junior. V tu chvíli vystřihne Svrčina cvičení naprosto bezvadně. Prostě kluk pro důležité chvíle.

Nakonec tenista, který big pointy zvládal asi nejlépe v dějinách, je jeho vzorem. Novak Djokovič . „Vzal jsem si od něj hodně, dívával jsem se často na jeho zápasy, když jsem byl menší. Hlavně pohyb jsem se snažil odkoukat,“ prozrazuje Dalibor řečený „Dáda“. Podle Michala Navrátila je srovnání se srbským vladařem přiléhavé. „Oba mají výborný pohyb a obranu, oba umí neskutečně podržet balón. A Dalibor je ještě kreativnější a šikovnější,“ vypočítává.

Pokud sledujete Svrčinův trénink, neudělá na vás extrémní dojem. Nenápadný kluk, chtělo by se říct. Teprve při zápasech vynikne jeho snad největší přednost – tenisové IQ, schopnost instinktivně volit to nejlepší řešení situace. „Je nadstandardně inteligentní, co se týká umísťování balónů a vnímání hry,“ pokyvuje hlavou Navrátil. „Trénovali jsme spolu v zimě, velmi mě překvapil. Na svůj věk má mimořádné čtení hry. Jednoho dne to může být obrovská posila pro náš tenis,“ soudí Jiří Veselý , který má se Svrčinou společného kondičního trenéra.

Svrčina myslí analyticky a do hloubky. Toho si všimnete, když se s klukem z deváté třídy základní školy bavíte o jiných tématech. Prý má rád herce Leonarda DiCapria. „Znáš Basketbalový zápisník?“ ptám se na méně známý, ale o to lepší DiCapriův film. „Ten je z jeho začátků,“ dokáže hned zařadit do filmografie.

„A co Skrytá identita?“ „Ten měl skvělé obsazení,“ připomene mafiánskou klasiku s Jackem Nicholsonem a Mattem Damonem.

Pro přemýšlivou povahu má geny. Oba rodiče jsou lékaři. Táta Dalibor anesteziolog, maminka Zuzana pracuje na interně. Nejde o šílené tenisové rodiče visící na plotech. „Nikam mě netlačí,“ tvrdí Dalibor. Tedy až na školu, kterou dělá po internetu. On sám se vidí jako tenisový profík. Denně trénuje pět, šest hodin. Čtyři dny v týdnu žije v Prostějově, na zbytek týdne se vrací domů. Jeho otec je vyšší postavy, proto se čeká, že by měl vyrůst ještě tak o 5 centimetrů do tenisově ideální výšky 185. Tím ještě netrpí váš pohyb a pomůžete si úderově.

Co už teď Dalibor umí, dokázal například loni v Budapešti. Jako jednička dovedl český tým po dvaceti letech k vítězství v juniorském Davis Cupu. Letos v březnu vyhrál 10 zápasů za sebou, když ovládl juniorské turnaje první třídy v malajském Sarawaku a thajském Nonthaburi. Díky tomu je devátý v juniorském žebříčku. „Je v top 10 do 18 let, a to mu bude v říjnu teprve 16. Takhle vysoko nebyli Tomáš Berdych ani Jirka Veselý,“ připomíná Navrátil.

Ač je patnáctiletý Dalibor Svrčina ještě světelné roky daleko, pověst o novém spasiteli českého mužského tenisu sílí.

Dalibor Svrčina
Dalibor Svrčina

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud