5. května 2018 • 13:29

Bojovnice Kvitová! Těžké finále v Praze otočila a slaví 23. titul

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká tenistka Petra Kvitová se stala vítězkou domácího pražského turnaje WTA! V těžkém finále otočila duel proti Rumuncu Mihaele Buzarnescuové a po výhře 4:6, 6:2 a 6:3 získala svůj třiadvacátý triumf, třetí v této sezoně. Stala se třetí domácí vítězkou v čtyřleté historii J&T Banka Prague Open.



S třiadvaceti tituly se Kvitová přiblížila k loni zesnulé Janě Novotné (24 triumfů), jejíž památku fanoušci a vedení WTA uctili před finále. Druhá je z Češek Hana Mandlíková (27) a se 167 vavříny je nedostižná Martina Navrátilová, která finále sledovala v ochozech.

"Byla to bitva se vším všudy. Rozhodla bojovnost," řekla Kvitová České televizi po svém prvním českém titulu. "Vyhrát turnaj v Praze, v domácím klubu a před českými diváky je speciální. Jsem moc ráda," řekla osmadvacetiletá Kvitová.

Dojatá Kvitová po vítězství v Praze: Nad triumfem z grandslamu nepřemýšlím
Video se připravuje ...

Kvitová začala v duchu předchozích zápasů. Hrála rychle, ve druhé hře získala podání soupeřky a vedla 3:0. Od stavu 4:1 ale Rumunka vyrovnala hru, hodně míčů vracela a Kvitová chybovala. Prohrála pět her v řadě a první sadu 4:6.

Po setu si zavolala na poradu kouče Jiřího Vaňka. "Potřebovala jsem uklidnit, necítila jsem se nejlíp. Nehrála jsem špatně, ale trošku jsem míče uspěchávala, proto pramenily chyby," řekla Kvitová a zbytek zápasu hrála bez čelenky.

Druhý set začala stejně jako první. Vedla 3:0, ale tentokrát už o náskok nepřišla. "Bylo těžký otočit, ale jsem ráda, že jsem už tolik nekazila a uklidnila se," řekla. Sice za stavu 5:1 ještě při svém podání neuspěla, ale vzápětí dokázala proměnit setbol při servisu Rumunky. "Ona může běhat do aleluja, ale když jsem dala tvrdý úder, tak jsem bod získala. Ale nechtěla jsem přepalovat, najít lajnu mezi tím bylo těžký."

Petra Kvitová se raduje ze svého triumfu na turnaji WTA v Praze ve Stromovce
Petra Kvitová se raduje ze svého triumfu na turnaji WTA v Praze ve Stromovce

I v rozhodujícím dějství získala Kvitová, z které čišela velká touha doma uspět, první výhodu. Ve čtvrté hře si ranou z bekhendu vybojovala brejkbol, při kterém donutila Buzarnescuovou zahrát aut. Vedla 3:1 a náskok udržela. "Pomáhala jsem si servisem a hned to bylo lepší. Hned jsem věřila, že to můžu vyhrát," řekla Kvitová. Zápas ukončila po dvou hodinách a 16 minutách hned při prvním mečbolu.

"Klobouk dolů před ní, co dokázala. Pro finále se asi narodila," řekl trenér Vaněk. "Je opravdu silná v hlavě, i když s tím bojovala, byla lehce nervózní a nehrála tak dobrý tenis jako první čtyři zápasy. Přebojovala to vůlí, lidi ji hnali a ukázala, jak je velká bojovnice. A to z ní dělá velkou hráčku," vyzdvihl kouč.

Z Prahy Kvitová spěchá do Madridu, kde vyhrála v letech 2011 a 2015. V nedělním prvním kole ji čeká letošní vítězka z Mexika Lesja Curenková z Ukrajiny. "O vynechání (Madridu) jsme neuvažovali. To hraje úplně každý a určitě se budu snažit ji namotivovat, aby byla připravená na grandslam," řekl Vaněk.

Před Kvitovou se po povýšení pražského turnaje na okruh WTA radovaly z titulu Karolína Plíšková v roce 2015 a o rok později slavila Lucie Šafářová.

S třiadvaceti tituly se Kvitová přiblížila k loni zesnulé Janě Novotné (24 triumfů), jejíž památku fanoušci a vedení WTA uctili před finále. Druhá je z Češek Hana Mandlíková (27) a se 167 vavříny je nedostižná Martina Navrátilová, která finále sledovala v ochozech.

Letos si Kvitová po Petrohradu a Dauhá připsala už třetí titul, což se jí povedlo poprvé od roku 2015. Lepší sezonu měla jen před sedmi lety, kdy se poprvé radovala na trávě ve Wimbledonu a mezi šesti vavříny byl i ten z Turnaje mistryň.

Tenisový turnaj žen J&T Banka Prague Open (antuka, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Kvitová (2-ČR)
- Buzarnescuová (7-Rum.) 4:6, 6:2, 6:3.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud