21. dubna 2020 • 11:30

Rafa volá Rogera! Na to jsme už starý, smál se Nadal. Murray si rýpnul

Autor: mck
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Duben je v tenisovém kalendáři antukovým obdobím. Kdyby svět neochromil koronavirus, mohl se Rafael Nadal od soboty klidně „mazlit“ s dvanáctou trofejí z Monte-Carla. Situace je ale taková, jaká je a král oranžové drti už několik týdnů pobývá ve svém rodném útočišti na Mallorce. Když nemůže Španěl rozdávat radost na kurtech, rozhodl se fanoušky potěšit jinak. V pondělí se chopil svého mobilního telefonu a jeho sledujícím na Instagramu vyskočilo doposud nevídané upozornění: „Uživatel rafaelnadal vysílá živě.“ Ještě větší šrumec nastal ve chvíli, kdy se ke „streamu“ obrazem připojil Roger Federer. Konverzace se odehrávala spíše ve formální rovině. Ale to nikomu nevadilo.



Celkově mezi sebou už odehráli 40 duelů. Mnohé z nich měly status „epický“. Pokud se tenisovým příznivcům stýská po bílém sportu, jedna z nejlepších možností, které mohou nyní udělat, je sáhnout do archivu kupříkladu pro finálový zápas Wimbledonu z roku 2008. Tehdy Rafael Nadal a Roger Federer nabídli světu jednu z nejlepších podívaných všech dob.

Jisté je, že v roce 2020 se vinou pandemie covid-19 žádná monstrózní bitva v All England Clubu mezi Španělem a Švýcarem neuskuteční. Když se dvě ikony tenisu nemohou potkat na 8 milimetrů střižené trávě, využily aspoň nástroje moderní doby.

„Je těžké vstřebávat všechny ty věci, které vidíte každý den,“ popisoval příznivcům na Instagramu své pocity v koronavirových časech Rafael Nadal. „Ale je důležité nezůstávat smutný. Poprvé vysílám na Instagramu živě, tak si pojďme užít fajn čas,“ dodal na úvod.

Nadalův premiérový stream si nenechali ujít ani jeho kolegové z tenisového byznysu – Andy Murray , Stan Wawrinka nebo Roger Federer. A právě posledně jmenovaná persona se po půlhodině objevila sledujícím vysílání na displeji.

„Konečně,“ zvolal Nadal poté, co na něj hleděl vysmátý obličej Federera. Technické nástrahy byly překonány a konverzace dvou rivalů – dle průběhu videohovoru především kamarádů – mohla pokračovat.

Nadal: „Na tyhle věci jsme už moc starý.“

Federer: „Měl sis na tohle vybrat někoho lepšího.“

Nejprve se navzájem zdvořile optali, jak se daří rodinám toho druhého a přesunuli se k jiným tématům. „Akademii asi musíte mít zavřenou, co?“ položil otázku osmatřicetiletý Federer. „Musíme se řídit pravidly. Kvůli karanténě je teď v akademii zavřených 85 dětí a 70 zaměstnanců,“ odvětil o pět let mladší Nadal, který na Mallorce ve městě Manacor provozuje od roku 2016 tenisové centrum. „Zajímal jsem se, jak se jim daří. Jsou v rámci možností spokojení, ale zároveň zklamaní, že není možné trénovat,“ dodal.

Dvacetinásobný grandslamový vítěz nadále setrvával v roli reportéra: „Ty jsi trénoval naposledy v Indian Wells?“ Právě v kalifornské destinaci zastihla tenisové profesionály těsně před začátkem prestižního turnaje zpráva, že vinou koronaviru jim začíná dovolená na dobu neurčitou. „Od Indian Wells jsem raketu nevzal do ruky. Snad si na něco z tenisu vzpomenu, až se začne hrát,“ smál se od ucha k uchu Nadal.

Při živém vysílání Rafaela Nadala s Rogerem Federerem často padaly úsměvy
Při živém vysílání Rafaela Nadala s Rogerem Federerem často padaly úsměvy

Posléze se dvoučlenné společenstvo, které dohromady vybojovalo 39 grandslamových titulů, ponořilo do historie. Federera zajímaly tenisové začátky Nadala. Ten při vzpomínkách na dětství ocenil péči rodičů. „Měl jsem štěstí. Oni byli tak trochu taxikáři,“ uvedl španělský tenista, kterého rodiče kdysi ochotně přepravovali mezi školou, tenisovými kurty, fotbalovým hřištěm a domovem.

Federer bezprostředně reagoval. „Já jsem taxikářem teď,“ prohodil otec čtyři dětí. „Měl jsem to jako malý podobně. Akorát jsem nebyl ve fotbale tak dobrý jako ty,“ doplnil.

Řeč se stočila také k Nadalovo leváctví v tenise, řešily se aktivity u rozsáhlé rodiny Federerů, která teď pobývá ve švýcarských Alpách. Po více než osmi minutách se světová dvojka s váženým hostem vysílání začala loučit.

„Vezmi sem Andyho, protože se nám směje,“ zmínil Federer bývalou světovou jedničku Murrayho, která stream sledovala. Dvojnásobný vítěz Wimbledonu je mezi tenisty ve vodách sociálních sítí nekorunovaným králem, a tak si Nadala s Federerem dobíral kvůli tomu, jak dlouho jim trvalo se spojit. „To je výborný. Vyhraje 52 titulů z French Open, ale s Instagramem si netyká,“ podotkl v komentáři s nadsázkou k Nadalovým rezervám v dovednostech na sociálních sítích rodák z Glasgow (ve skutečnosti získal Nadal na French Open dvanáct trofejí, pozn. red.).

Štafeta do Londýna, kde se Murray nyní nachází, byla úspěšně předána podstatně rychleji. Za pár okamžiků už v živém vysíláním Nadala zněl britský přízvuk.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz » 

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud