26. srpna 2020 • 17:20

Věrohodná Kvitová a 76 fotek. Soudce popsal, jak označila útočníka Žondru

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Snažil se zpochybnit věrohodnost výpovědí Petry Kvitové i rekognic, při kterých ho označila jako muže, jenž ji před čtyřmi roky přepadl a pořezal. Radim Žondra ale se svým dovoláním k Nejvyššímu soudu neuspěl a definitivně si odpyká jedenáctiletý trest, který mu vyměřil odvolací soud. Server Seznam Zprávy teď upozornil na zveřejněné rozhodnutí Nejvyššího soudu, v němž soudce Jan Bláha popsal, proč o Žondrově vině nepochybuje.



Žondra dlouhodobě popíral, že by Kvitovou před Vánoci 2016 v jejím prostějovském bytě napadl, a snažil se znevěrohodnit její svědectví. Soudce Bláha ale veškeré pochybnosti odmítl.

„Skutečnost, že poškozená se při svém výslechu v přípravném řízení (cca rok a půl po činu) sama opravila ohledně způsobu uchopení nože, nezakládá její nevěrohodnost,“ cituje soudní rozhodnutí Seznam Zprávy. Podle Bláhy zůstávaly tenistčiny výpovědi v jádru neměnné: „Drobné a nepodstatné rozdíly v popisu události není možno chápat jako rozpory.“

Nejvyšší soud odmítl i stížnosti na rekognice, v nichž Kvitová označila jako útočníka právě Žondru. Ty se odehrály dokonce tři, při první někdejší světová dvojka dostala dokonce 76 fotografií.

„Z nich nikoho neoznačila, musela tak nejen tehdy, ale i později počítat s variantou, že pachatel se mezi poznávanými osobami nemusí nacházet,“ upozornil Bláha.

Na závěr pak musela tenistka poznat útočníka mezi několika figuranty, kteří měli navíc všichni stejnou pokrývku hlavy. „Je potřeba znovu vyzdvihnout, že (celkově zcela věrohodná) poškozená označila obviněného vždy s vysokou mírou jistoty, přestože jej poznávala z vyššího počtu figurantů, než stanoví zákon,“ popsal soudce a také potvrdil zištný motiv trestného činu, na který poukázal odvolací soud.

Vstoupit do diskuse
10

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud