16. května 2021 • 20:31

Kolaps Plíškové v římském finále! Uhrála 13 míčků a dostala dva kanáry

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenistka Karolína Plíšková další titul v Římě nezískala, světovou devítku ve finále deklasovala Polka Iga Šwiateková. S devatenáctiletou vítězkou loňského Roland Garros česká hráčka prohrála dvakrát 0:6.



Plíšková nastoupila ve finále v Římě potřetí za sebou, ale na titul z roku 2019 nenavázala. Šwiateková ji od začátku jednoznačně přehrávala a devětadvacetiletá Češka v prvním setu uhrála pouhé čtyři míčky.

Ani ve druhé sadě nedokázala Plíšková najít na patnáctou hráčku světa recept a nakonec s ní za 46 minut prohrála. V zápase zaznamenala šest dvojchyb a 23 nevynucených chyb.

„Rozhodně to nebyl pro mě moc podařený den. Iga navíc hrála skvěle,“ řekla Plíšková. „Ale v tenise se prostě občas stane, že je všechno proti vám. Musím na to rychle zapomenout,“ dodala.

Finále v Říme trvalo jen 48 minut, Karolína Plíšková schytala dva kanáry...
Finále v Říme trvalo jen 48 minut, Karolína Plíšková schytala dva kanáry...

Šwiateková se na okruhu WTA postarala o první finále se dvěma „kanáry“ od roku 2016. Naposledy dvakrát 6:0 v zápase o titul vyhrála v roce 2016 v Bukurešti domácí Simona Halepová nad Anastasijí Sevastovovou z Lotyšska.

Plíšková podobný debakl utrpěla podruhé v kariéře a poprvé na elitním okruhu WTA. Dvakrát 0:6 dosud prohrála pouze v roce 2009 jako sedmnáctiletá ve čtvrtfinále turnaje ITF v italské Latině s Annou Korzeniakovou z Polska.

Šwiateková získala třetí titul v kariéře a v pondělí se v pořadí WTA posune na deváté místo - poprvé do nejlepší desítky. Plíšková, která si naposledy ve finále zahrála loni v září právě v Římě, ve třicátém finále na sedmnáctý titul nedosáhla.

Ve finále čtyřhry se poprvé v kariéře představila Markéta Vondroušová, ale ani ona neuspěla. Spolu s Kristinou Mladenovicovou z Francie podlehly 6:4, 5:7 a 5:10 kanadsko-mexickému páru Sharon Fichmanová, Giuliana Olmosová.

Mezi muži kraloval Nadal

Španělský tenista Rafael Nadal podesáté ovládl turnaj v Římě a vylepšil vlastní rekord v počtu titulů. V dnešním finále porazil 7:5, 1:6 a 6:3 světovou jedničku a obhájce prvenství Srba Novaka Djokoviče.

Čtyřiatřicetiletý Nadal do zápasu nevstoupil dobře a v prvním setu prohrával už 0:2. Skóre však otočil a ujal se vedení 1:0 na sety. Druhou sadu pro sebe ale za 44 minut získal Djokovič.

V rozhodujícím setu Nadal odvrátil za stavu 2:2 dva brejkboly a poté sám sebral soupeři servis. Vedení 4:2 už druhý hráč žebříčku dotáhl k vítězství a desátému titulu, kterým vylepšil vlastní rekord římského turnaje.

Djokovič se v závěru soutěže musel vyrovnat s náročným sobotním programem, kdy strávil na kurtu pět hodin. Kvůli pátečnímu dešti s denním zpožděním dohrával čtvrtfinále s Řekem Stefanosem Tsitsipasem a poté ve třech setech porazil domácího Lorenza Sonega. Nadal si v semifinále za hodinu a půl poradil s Američanem Reillym Opelkou.

Nadal, který Djokoviče v Římě porazil ve čtvrtém z šesti vzájemných finále, si připsal 36. titul z turnajů série Masters a vyrovnal rekord třiatřicetiletého srbského rivala.

Celkově Nadal zaznamenal 88. titul a ukázal, že je ve formě před blížícím se French Open, kde bude bývalý první hráč světa usilovat o 14. titul. Pařížský grandslam odstartuje 30. května.

Tenisový turnaj mužů a žen v Římě (antuka):

Muži (dotace 2,082.960 eur):

Dvouhra - finále:
Nadal (2-Šp.) - Djokovič (1-Srb.) 7:5, 1:6, 6:3.

Čtyřhra - finále:
Mektič, Pavič (2-Chorv.) - Ram, Salisbury (5-USA/Brit.) 6:4, 7:6 (7:4).

Ženy (dotace 1,577.613 eur):

Dvouhra - finále:
Šwiateková (15-Pol.) - Karolína Plíšková (9-ČR) 6:0, 6:0.

Čtyřhra - finále:
Fichmanová, Olmosová (Kan./Mex.) - Vondroušová, Mladenovicová (ČR/Fr.) 4:6, 7:5, 10:5.

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud