19. listopadu 2021 • 15:45

Strach o Číňanku. Kvitová i hvězdy bijí na poplach, Murray zmínil Krejčíkovou

Autor: mas
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zmizení čínské tenistky Pcheng Šuaj rezonuje čím dál tím silněji světem sportu. Na její podporu se na sociálních sítích vyjádřila spousta tenisových celebrit. Příspěvky, většinou na Twiteru, doplňují hashtagem #whereIsPengShuai (kde je Pcheng Šuaj). Ozvali se Petra Kvitová, Serena Williamsová i Brit Andy Murray, který zároveň ocenil řeč Barbory Krejčíkové o svobodě a událostech 17. listopadu 1989 po triumfu na Turnaji mistryň. Žádné zprávy o bývalé deblové parťačce nemá ani Andrea Sestini Hlaváčková.



Události odstartovala před několika dny na čínské sociální síti Weibo tenistka Pcheng Šuaj, která v příspěvku obvinila bývalého vicepremiéra tamní komunistické vlády Čang Kao-lima z toho, že ji v roce 2018 nutil k sexu.

Příspěvek z internetu cenzurovaného čínskou vládou rychle zmizel a Šuaj se přestala ozývat svému okolí. Šéf WTA Steve Simon se hráčky zastal a žádá řádné prošetření. Zároveň přiznal, že se s čínskou tenistkou marně snaží spojit. 

Čínská televize ve středu zveřejnila dopis, který měla Pcheng Šuaj zaslat právě Simonovi. V něm měla psát, že je v pořádku, a že „novinky zveřejněné na oficiálních stránkách WTA obsahují věci, které sama nepotvrdila ani neodsouhlasila.“ Simona nicméně tento email naopak ještě více zneklidnil a zpochybnil jeho pravost.

O bývalou deblovou parťačku tak má strach i Andrea Sestini Hlaváčková . „Moc nevěřím, že je v pořádku. Že by se ona sama rozhodla někde skrývat. Tomu asi nevěří celý svět. I kdybych ji neznala, tak bych o ni měla starost. O to větší ji mám teď,“ přiznala bývalá česká tenistka pro Sport.cz. V kontaktu s ní v poslední době nebyla.

Zvláštní vývoj případu nenechává klidným ani celebrity tenisu. Podporu Číňance s hastagem #whereIsPengShuai vyjádřil třeba Andy Murray , který připomněl, že není jasné, kde se tenistka nachází.

Zároveň ocenil vystoupení Barbory Krejčíkové, která promluvila o událostech 17. listopadu 1989, aby připomněla, že svoboda projevu je důležitá. „Tahle řeč nám dává připomínku a určitou naději, že se věci mohou v budoucnu změnit,“ vyzdvihl britský tenista.

Brzké nalezení Pcheng Šuaj si přeje i Petra Kvitová nebo Serena Williamsová. „Jsem zdrcená a šokovaná zprávami o mé vrstevnici, Pcheng Šuaj. Její případ se musí vyšetřit, nesmíme zůstat mlčet,“ povzbuzuje americká tenisová hvězda.

„Chci vyjádřit svou podporu neuvěřitelně odvážné hráčce WTA a modlím se, aby byla nalezena v bezpečí a v pořádku,“ připojila se na Twitteru Kvitová.

Proslov Krejčíkové, který dostal Navrátilovou: Díky za statečnost a naši svobodu!
Video se připravuje ...

Deblovou parťačkou Pcheng Šuaj byla i Andrea Hlaváčková
Deblovou parťačkou Pcheng Šuaj byla i Andrea Hlaváčková

Vstoupit do diskuse
1

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud