Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tenistka obvinila čínského vicepremiéra ze znásilnění: Teď je nezvěstná!

Autor: sm

Před pár dny se ozvala čínská tenistka Pcheng Šuaj (35) s velice závažným obviněním. Podle jejich slov ji totiž před pár lety nutil bývalý čínský vicepremiér Čang Kao-li (75) k sexu. Teď se ale po tenistce slehla zem...

Čínská tenistka své obvinění uveřejnila na tamní sociální sítě Weibo, což je obdobou Twitteru. Uvedla, že někdejší vysoce postavený politik ji přiměl k sexu a později spolu udržovali poměr. Příspěvek pak od té doby o ní nejsou žádné zprávy a skoro to vypadá, že se po ní slehla zem.

Situace neunikla pozornosti WTA, tedy Ženské tenisové asociaci. Ta se k situaci vyjádřila na Twitteru: „WTA usiluje o úplné o úplné, spravedlivé a transparentní vyšetřování v případě obvinění ze sexuálního napadení bývalého čínského politika a také vyzývá k ukončení cenzury proti Pcheng Šuaj,“ zní vyjádření generálního ředitele a předsedy Steva Simona.

„Nedávné události v Číně týkající se hráčky WTA, Pcheng Šuaj, vzbuzují hluboké znepokojení. Jako organizace věnovaná ženám zůstáváme oddáni zásadám, na kterých jsme byli založeni – rovnost, příležitost a respekt,“ stojí dále v oficiálním prohlášení WTA.

„Pcheng Šuaj a všechny ženy si zaslouží být slyšeny, nikoli cenzurovány. K jejímu obvinění z jednání bývalého čínského vůdce zahrnujícího sexuální napadení je třeba přistupovat s maximální vážností. Ve všech společnostech je třeba prozkoumat tvrzení, podle kterého k němu došlo, ne to tolerovat nebo ignorovat. Chválíme Pcheng Šuaj za její pozoruhodnou odvahu a sílu při vystupování,“ uvádí asociace ve svém prohlášení. 

Podle Steva Simona obdržela WTA informace z několika zdrojů, mimo jiné také od čínské tenisové asociace, že je v bezpečí. Přímo potvrdit to ale nemůže, protože s ní sám v kontaktu přímo není. 

Pcheng Šuaj je českým tenisovým fanouškům známá hlavně kvůli spolupráce s Andreou Sestini Hlaváčkovou. Společně vybojovaly tři turnaje ve čtyřhrách a probojovaly se do finále Australian Open.

Oproti tomu bývalý čínský vicepremiér Čan Kao-li se na povědomí české veřejnosti dostal například oficiální návštěvou v Česku, během které se setkal také s prezidentem Milošem Zemanem.