21. února 2022 • 20:54

Djokovičův vítězný návrat. Veselý v Dubaji překvapil, zdolal Čiliče

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Srbský tenista Novak Djokovič zahájil vítězně letošní sezonu, do níž vstoupil se zpožděním po neúspěšné australské anabázi. První hráč světového žebříčku, jenž kvůli chybějícímu očkování proti koronaviru přišel o start na Australian Open, porazil v úvodním kole turnaje v Dubaji italského mladíka Lorenza Musettiho 6:3, 6:3.



Jiří Veselý překvapil výhrou nad Chorvatem Marinem Čiličem, jenž je v žebříčku téměř o sto míst výš. Osmadvacetiletý příbramský rodák vítěze US Open 2014 v prvním kole porazil 6:4, 7:6 a připsal si druhou letošní výhru v hlavní soutěži turnaje ATP Tour.

Čtyřiatřicetiletý Djokovič, jenž vakcinaci proti covidu odmítá podstoupit, byl v lednu deportován z Austrálie po jedenáctidenních tahanicích, během nichž mu byla dvakrát zrušena víza a několik nocí strávil v detenčním hotelu pro imigranty. Od návratu do Evropy nikde nehrál a premiéru roku 2022 absolvoval až dnes. Proti Musettimu měl zápas od začátku pod kontrolou, odvrátil všech sedm brejkbolů a za hodinu a čtvrt postoupil. Ve druhém kole ho čeká vítěz duelu mezi Karenem Chačanovem a Alexem de Minaurem.

Veselý začátkem února v Puné neobhájil titul a vypadl po dvou letech z první stovky. Aktuálně je na 123. příčce žebříčku a na pozici české jedničky ho vystřídal mladík Jiří Lehečka.

Do turnaje v Dubaji se musel Veselý probít z kvalifikace. O víkendu v ní vyhrál dva zápasy, na které navázal v úvodním kole hlavní soutěže. V prvním setu vzal 24. hráči žebříčku Čiličovi servis ve třetím gamu a v druhém setu dokonce hned v první hře. Za stavu 5:3 a 40:0 měl český tenista šanci zápas ukončit při podání soupeře, ale zkušený Chorvat i za pomoci dvou es tři mečboly za sebou odvrátil.

Veselého ztracená šance rozhodila a vzápětí přišel poprvé v zápase o servis. Dokázal se však zkoncentrovat a vybojovat tie-break. V něm se český tenista dostal do vedení 4:0 a náskok si až do výhry 7:3 pohlídal. Zápas zakončila bývalá světová trojka Čilič, jenž v utkání nastřílel 17 es, příliš dlouhým bekhendem.

Po třech výhrách ve třech dnech čeká Veselého den volna, v druhém kole bude jeho soupeřem buď jeho přemožitel z minulého turnaje v Dauhá Arthur Rinderknech z Francie, nebo vítěz tohoto turnaje Roberto Bautista ze Španělska.

Z turnaje se krátce před jeho začátkem odhlásil Kanaďan Félix Auger-Aliassime, jenž měl plnit roli nasazené trojky. Jednadvacetiletý tenista měl v posledních dvou týdnech nabitý program: nejprve získal v Rotterdamu premiérový titul a v neděli v Marseille neúspěšně bojoval hned o další ve finále proti Rusovi Andreji Rubljovovi.

Tenisový turnaj v Dubaji (tvrdý povrch, dotace 2,949.665 dolarů):

Dvouhra - 1. kolo:
Veselý (Česko) - Čilič (Chorv.) 6:4, 7:6 (7:3),
Djokovič (1-Srb.) - Musetti (It.) 6:3, 6:3,
Krajinovič (Srb.) - Džazírí (Tun.) 6:7 (4:7), 6:2, 6:4,
Daniel (Jap.) - Goffin (Belg.) 6:3, 7:6 (7:5),
A. Murray (Brit.) - O'Connell (Austr.) 6:7 (4:7), 6:3, 7:5.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud