23. března 2022 • 07:23

Tenisový šok! Světová jednička Bartyová končí kariéru už v 25 letech

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

První tenistka světového žebříčku Ashleigh Bartyová nečekaně ukončila kariéru. Pětadvacetiletá Australanka rozhodnutí zdůvodnila dosažením všech vytyčených cílů a únavou ze života na okruhu WTA.



Bartyová konec oznámila dva měsíce po triumfu na Australian Open, kde zvítězila jako první domácí hráčka po 44 letech. Na kontě má také grandslamové tituly z Wimbledonu 2021 a French Open 2019, celkem vyhrála 15 titulů.

„Vím, kolik práce je potřeba k tomu, abych podala nejlepší výkon. A já už to prostě v sobě nemám,“ uvedla Bartyová ve videu na instagramu. „Už na to nemám psychicky ani fyzicky,“ dodala.

Bartyová skončila s tenisem už podruhé, poprvé opustila okruh WTA v roce 2014. Mimo jiné i kvůli tomu, že po příchodu mezi profesionály měla problémy s depresemi.

„Už jsem to jednou udělala, ale tohle je něco jiného,“ přidala Bartyová, která se nikdy netajila tím, že náročný život na okruhu WTA není pro ni. Také proto si po vypuknutí pandemie v roce 2020 dala téměř roční pauzu, kterou strávila s rodinou.

„Měla jsem spoustu snů a cílů, ale určitě mezi ně nepatřilo cestování po světě a dlouhé odloučení od rodiny a domova, kde jsem vždycky chtěla být,“ řekla ve videu Bartyová.

Bartyová je podle agentury AP teprve druhou hráčkou, která se rozhodla ukončit kariéru v čele světového žebříčku. Před ní tak učinila pouze Belgičanka Justine Heninová, která v roce 2008 skončila rovněž v 25 letech.

O dva roky později se sedminásobná grandslamová vítězka k tenisu vrátila a definitivně Heninová skončila v roce 2011. Po návratu získala dva tituly a zahrála si také finále Australian Open.

„Tenis budu pořád milovat, byla to obrovská část mého života, ale myslím, že přišel čas užít si to, co má ráda Ash Bartyová jako člověk a ne Ash Bartyová jako sportovec,“ prohlásila Bartyová.

Ashleigh Bartyová

Datum a místo narození: 24. dubna 1996, Ipswich

Státní příslušnost: Austrálie

Výška, váha: 166 cm, 62 kg

Trenér: Craig Tyzzer (Austrálie)

Největší úspěchy: vítězka Australian Open 2022, vítězka Wimbledonu 2021, vítězka French Open 2019, vítězka 15 turnajů WTA ve dvouhře a 12 ve čtyřhře

Aktuální postavení v žebříčku WTA: 1. místo

Prize money (v dolarech): 23,829.100

Rodina: svobodná

Ostatní: její otec patří k Austrálcům, původním obyvatelům kontinentu, předci její matky pocházeli z Anglie; tenis začala hrát v pěti letech, v roce 2011 se po vítězství ve Wimbledonu stala juniorskou světovou dvojkou; na grandslamu si zahrála poprvé v 15 letech na Australian Open, kam se dostala na divokou kartu; tehdy se jí ujal bývalý australský tenista Jason Stoltenberg; v roce 2013 si poprvé zahrála za fedcupový tým, Austrálie tehdy podlehla v prvním kole českým tenistkám; o šest let později pomohla týmu do finále, kam se australské tenistky dostaly po 26 letech; v roce 2014 přerušila nadějnou tenisovou kariéru a vrhla se na kriket; „Bylo to nezvyklé, ale byla jsem obětí vlastního úspěchu. Všechno šlo moc rychle,“ řekla o svém rozhodnutí Bartyová; v roce 2015 hrála kriket za Brisbane Heat a patřila k nejlépe skórujícím hráčkám klubu; v roce 2016 se k tenisu vrátila a hned v následujícím roce vyhrála v Kuala Lumpuru první turnaj WTA; v roce 2019 triumfovala na Roland Garros, kde ve finále porazila Markétu Vondroušovou a v červnu téhož roku se poprvé stala světovou jedničkou; s výjimkou tří týdnů v srpnu 2019 první místo žebříčku dodnes neopustila; loni v lednu se vrátila na kurty po bezmála roční pauze zaviněné pandemií koronaviru a téměř vzápětí vyhrála turnaj v Melbourne, ale ve čtvrtfinále Australian Open nečekaně vypadla s Karolínou Muchovou; kvůli zranění odstoupila ve druhém kole z Roland Garros; loni ve Wimbledonu ve finále porazila Karolínu Plíškovou a stala se první australskou vítězkou od triumfu Evonne Goolagongové v roce 1980; na OH v Tokiu vypadla již v prvním kole, na US Open ve třetím; letos vyhrála turnaj v Adelaide a další grandslam, Australian Open, a to jako první domácí vítězka po 44 letech od Christine O'Neilové v roce 1978; na začátku března se kvůli únavě odhlásila z turnajů v Indian Wells a Miami; dnešní nečekané ukončení kariéry zdůvodnila dosažením všech vytyčených cílů a únavou ze života na okruhu WTA; je velkou fanynkou australského fotbalu, ragby a fotbalistů Manchesteru United.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud