Jan Jaroch
15. března 2023 • 08:30

Bože, to byl mač! Kvitová v transu gumovala mečboly, pak se omlouvala

Autor: Jan Jaroch, inf
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sunshine double není její oblíbenou disciplínou. Obří dvoutýdenní turnaje v Indian Wells a Miami, které jdou během března v programu po sobě, Petře Kvitové v kariéře mnoho radosti nepřinesly. Třiatřicetiletá veteránka se v Kalifornii ani na Floridě nikdy nepropracovala do semifinále, což je bílé místo v mapě jejích jinak obřích úspěchů. Tentokrát má však další šanci ho zaplnit. Po heroickém osmifinálovém představení proti světové trojce z USA Jessice Pegulaové, jíž vygumovala čtyři mečboly a nakonec triumfovala 6:2, 3:6, 7:6 (11). Pokud v dalším duelu zdolá Mariu Sakkariovou, vytvoří si na stará kolena osobní rekord.



Ve svých letech už hraje hlavně kvůli silným emocím, které jí sport dává. A kvůli takovým zápasům, jaký svedla v noci v kalifornské poušti. Proti Pegulaové, talentované slečně z miliardářské rodiny, už byla Kvitová několikrát poražená.

V rozhodující sadě ztrácela 3:5, v desátém gamu gamu odvracela první mečbol. Smazala ho forhendovým winnerem. Třem dalším čelila v soudném tiebreaku. A odvrátila je opět s nesmírnou kuráží – třemi vítěznými údery, za nimiž si šla. 

Direktivní smeč, bekhendový volej a forhendová koule, za níž se frustrovaná Pegulaová jen ohlédla. Koncovku hrála jako v transu. Sama využila vlastní čtvrtý mečbol po dalším voleji, jenž políbil postranní čáru kurtu. „Věřili byste tomu? Vlastně ano, vždyť to je Petra Kvitová,“ bouřil americký komentátor.

Z téměř devíti stovek zápasů, které v profesionální kariéře sehrála, bude tento patřit mezi ty památeční. „Celý zápas byl nahoru dolů. V jednu chvíli úplná katastrofa, za moment už trefuji vítězné údery. Bože, kolik že mečbolů jsem proti sobě měla?“ žasla pak v euforii dvojnásobná wimbledonská šampionka při rozhovoru na kurtu. „Čtyři? Wow, nechápu, jak jsem to zvládla. Sorry lidi, vím že jste fandili Jess,“ omlouvala se svěřenkyně a partnerka Jiřího Vaňka domácímu publiku.

Do čtvrtfinále podniku v Indian Wells se prosmýkla potřetí v kariéře a poprvé po sedmi letech. V sezoně, která může být její poslední, naznačila, že by byla škoda končit. Vždyť právě teď drží obdivuhodnou sérii – vyhrála poslední čtyři zápasy proti soupeřkám z top 5 světového žebříčku. A sama šplhá pořadím vzhůru, virtuálně už je na WTA Tour dvanáctá.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud