19. června 2023 • 17:20

České derby na trávě pro Kvitovou, L. Fruhvirtová dala kanára Svitolinové

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenistka Petra Kvitová zvládla na turnaji v Berlíně české derby s Karolínou Plíškovou a po výhře 6:3, 6:4 postoupila do druhého kola. Nasazená sedmička a světová devítka Kvitová porazila v prvním letošním utkání na trávě krajanku za hodinu a 16 minut. Linda Fruhvirtová zapsala drtivou výhru 6:2, 6:0 nad Elinou Svitolinovou. Ve čtyřhře se na různých turnajích dařilo Češkám i Jiřímu Lehečkovi. Ten postoupil s Američanem Fritzem. Uspěla i Siniaková s Vondroušovou, Strýcová s Krejčíkovou jsou po boku cizinek také ve 2. kole.



Třiatřicetiletá Kvitová si proti Plíškové vylepšila bilanci vzájemných zápasů na 4:2. Světovou osmnáctku zdolala poprvé po pěti letech a dvou předchozích porážkách. V utkání zahrála 26 vítězných míčů, Plíškové nepomohlo ani 12 es.

Dvojnásobná wimbledonská vítězka Kvitová, která laborovala od dubnového triumfu v Miami s bolavou nohou, zvítězila po dvou neúspěších na antuce. Plíšková prohrála čtvrtý zápas po sobě. Neuspěla také v úvodu Roland Garros, v Římě a ve čtvrtfinále ve Stuttgartu.

První brejk v utkání získala ve čtvrté hře Kvitová. O dva roky mladší Plíšková sice dokázala hned reagovat, za stavu 3:4 ale přišla o servis ještě jednou a rodačka z Bílovce už set po 37 minutách dopodávala.

Ve druhém setu už byla Kvitová při podání stoprocentní. Díky brejku v páté hře získala znovu náskok a nakonec využila třetí mečbol.

Fruhvirtová nadělila kanára Svitolinové

Osmnáctiletá Fruhvirtová dnes absolvovala první utkání na trávě v hlavní soutěži turnaje WTA Tour, předtím na seniorské úrovni vyhrála na tomto povrchu jen jeden ze čtyř zápasů. Talentovaná Češka v prvním setu vedla už 4:0, a přestože za stavu 5:1 neproměnila setbol, s přehledem jej dovedla k vítězství. Druhá sada byla ještě jednoznačnější, Svitolinová uhrála jen tři fiftýny a dostala „kanára“.

„Nemyslím si, že jsem byla před zápasem favoritka, protože Elina hrála v předchozích měsících neskutečně,“ řekla Fruhvirtová k vydařené antukové sérii Svitolinové, jež vyhrála turnaj ve Štrasburku a následně došla do čtvrtfinále Roland Garros. „Poprvé jsem si zkusila trávu v sobotu, takže jsem byla trochu nervózní z toho, jak to půjde. Ale mám krásné vzpomínky na britskou trávu z juniorek, takže jsem se sem těšila,“ dodala semifinalistka wimbledonské juniorky z roku 2021.

Čtyřiadvacetiletá Bouzková prohrála v prvním letošním zápase na travnatém povrchu třetí zápas po sobě. Před turnajem v Birminghamu vypadla také v úvodní fázi na Roland Garros a v Římě.

První set rozhodl jediný brejk turnajové šestky Peraové v šestém gamu, naopak Bouzková nevyužila za stavu 4:5 tři brejkboly. Ve druhé sadě si obě hráčky podání jistě držely, a tak musel rozhodnout tie-break. V něm Bouzková za stavu 3:4 dvakrát servírovala, ale nezískala už ani bod.

Barbora Strýcová zahájila třetí turnaj rozlučkového turné ve čtyřhře se Sie Šu-wej výhrou 6:4, 6:1 nad čínsko-japonskou dvojicí Čang Šuaj, Eri Hozumiová. V Madridu postoupila sedmatřicetiletá česká tenistka po boku tradiční partnerky z Tchaj-wanu do čtvrtfinále, v Římě vypadly v 1. kole.

Tenisový turnaj žen v Berlíně (tráva, dotace 780.637 dolarů):

Dvouhra - 1. kolo:

Kvitová (7-ČR) - Plíšková (ČR) 6:3, 6:4, Vekičová (Chorv.) - Gračovová (Rus.) 6:3, 6:2.

Čtyřhra - 1. kolo:

Siniaková, Vondroušová (ČR) - Martičová, Sakkariová (Chorv./Řec.) 6:2, 2:6, 10:8.

Tenisový turnaj žen v Birminghamu (tráva, dotace 259.303 dolarů):

Dvouhra - 1. kolo:

L. Fruhvirtová (ČR) - Svitolinová (Ukr.) 6:2, 6:0, Peraová (6-USA) - Bouzková (ČR) 6:4, 7:6 (7:3), Linetteová (3-Pol.) - Paoliniová (It.) 3:6, 7:5, 6:4.

Čtyřhra - 1. kolo:

Krejčíková, Kosťuková (2-ČR/Ukr.) - Kalašnikovová, Šymanovičová (Gruz./Běl.) 6:7 (4:7), 6:4, 10:6, Strýcová, Sie Šu-wej (ČR/Tchaj-wan) - Čang Šuaj, Hozumiová (Čína/Jap.) 6:4, 6:1.

Tenisový turnaj mužů v Londýně (tráva, dotace 2,345.130 eur):

Dvouhra - 1. kolo:

Peniston (Brit.) - Humbert (Fr.) 6:4, 6:2.

Čtyřhra - 1. kolo:

Lehečka, Fritz (ČR/USA) - Nys, Zieliňski (4-Mon./Pol.) 3:6, 6:3, 10:7.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud