21. února 2024 • 18:21

Menšík v thrilleru udolal legendu. Psal historii turnaje a je téměř ve stovce

Autor: mm
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenisový supertalent Jakub Menšík má za sebou souboj, na který rozhodně dlouho nezapomene. Ve druhém kole podniku ATP v Dauhá zdolal po třech hodinách a 26 minutách v nejdelším zápase historie turnaje skotského bojovníka Andyho Murrayho 7:6, 6:7 a 7:6. Kromě postupu do čtvrtfinále prestižní akce si na dosah přiblížil posun do elitní stovky světového žebříčku.



Osmnáctiletý Jakub Menšík je poprvé v kariéře v hlavní soutěži turnaje ATP 250. V úterý si připsal svůj premiérový skalp hráče z elitní světové třicítky (Alejandro Davidovich Fokina) a hned o den později změřil síly s bývalou světovou jedničkou.

Souboj se šestatřicetiletým Skotem Andym Murraym začal skvěle a vypracoval si výhodu brejku. Prostějovský rodák za stavu 5:4 nedokázal doservírovat sadu, která tak dospěla do zkrácené hry. V ní se Murray za stavu 6:4 dopustil dvou fatálních chyb, čehož český mladík náležitě využil a radoval se z vítězství 8:6.

Ve druhé sadě už měla bývalá světová jednička navrch a po výhře 7:3 v tie-breaku srovnala krok.

Hned při úvodní výměně rozhodujícího setu Murray při doběhu k síti upadl a Menšík mu pomáhal na nohy. Tento moment Skota rozhodil a přišel o podání.

Menšík navíc soupeře dokonale deptal svojí chytrou hrou.

Za stavu 5:2 šel Menšík zavírat zápas, jenže přišel o podání. A tento scénář se opakoval taky za stavu 5:4. Houževnatý Murray ožil a rozhodující set znovu dotáhl do tiebreaku. V něm měl víc sil Menšík, který vyhrál 7:4 a přispal zřejmě svoji nejcennější výhru kariéry.

„Byl to obrovský těžký zápas, ani nevím, co říct. Andy je neuvěřitelný hráč. Když jsem byl mladý, sledoval jsem ho v televizi, jak vyhrál dva Wimbledony. Je až neuvěřitelné, že v tomto věku stále může konkurovat nejlepším hráčům světa. Gratuluji mu a přeji hodně štěstí v dalších turnajích,“ prohlásil Menšík bezprostředně po velkém vítězství.

Jednalo se o nejdelší zápas historie turnaje v Dauhá.

V živém žebříčku ATP už je český talent na 102. pozici. Ve čtvrtfinále může narazit na nejvýše nasazeného Andreje Rubljova z Ruska.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud