29. února 2024 • 09:20

Kauza dotací v tenise: návrh na vazbu pro dva obviněné, má jít i o Kaderku

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

U dvou z pěti obviněných lidí v kauze tenisových dotací podal státní zástupce soudu návrh na vzetí do vazby. Zbylé zadržené už policie propustila. Pražské vrchní státní zastupitelství to dnes uvedlo na webu. Žádné bližší informace k věci v současné době poskytovat nechce.



Policie v úterý obvinila pět lidí a stejný počet právnických osob kvůli zneužívání dotací, které stát poskytl Českému tenisovému svazu na podporu sportu. Podle médií jsou mezi stíhanými šéf svazu Ivo Kaderka, jeho blízký spolupracovník Vojtěch Flégl, tajemník svazu a šéfka jeho ekonomického oddělení. A právě těchto dvou se podle informací Blesku týká návrh na vazbu.

Policisté viní obviněné z dotačního podvodu a ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Za první z trestných činů hrozí pět až deset let vězení, za zjednání výhody dva až osm let odnětí svobody.

Policie: Dotační podvod se škodou velkého rozsahu

Podle informací, které jako první přinesl Radiožurnál, vyplatil tenisový svaz ze státní dotace desítky milionů korun spolku Orel Jednota Praha - Balkán, který vede Flégl. Jen za rok 2021 šlo podle Radiožurnálu o více než 40 milionů korun, což byla takřka třetina celkové dotace, kterou svaz obdržel na podporu svého sportu v Česku. Část peněz určená na pořádání turnajů přitom údajně skončila na účtech Fléglových firem nebo firem jeho rodinných příslušníků.

Policie přivezla tenisového funkcionáře Flégla k vazebnímu zasedání
Video se připravuje ...

Ze zveřejněné právní kvalifikace vyplývá, že obvinění se podle policie dopustili dotačního podvodu se škodou velkého rozsahu, a to tak, že použili prostředky z dotace na jiný než určený účel. Při zadání veřejné zakázky pak zajistili některému ze zájemců přednost nebo výhodnější podmínky, a to například jako členové hodnotící komise.

Dozorující státní zástupce Ondřej Trčka upozornil, že právní kvalifikace není u všech obviněných stejná. To by mohlo například znamenat, že některé policie viní jen z jednoho ze zmíněných trestných činů.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud