18. dubna 2024 • 15:40

Nevídané, Nadal nehrál naplno. Proti přirozenosti, zemřu až v Paříži, řekl

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na turnaji, který vyhrál dvanáctkrát a kde nese centrální dvorec jeho jméno, skončil Rafael Nadal už ve 2. kole. Borec proslulý intenzitou na kurtu přiznal, že se s barcelonským turnajem přijel hlavně rozloučit a nikoliv riskovat zranění v zápalu boje. „Je to sice proti mé přirozenosti, ale musím dbát o své tělo a tuhle cestu akceptovat,“ pravil, sedmatřicetiletý šampion, když ve středu podlehl světové jedenáctce Alexi De Minaurovi 5:7, 1:6. Po prvním setu bylo hotovo, druhý se už dohrával jen z povinnosti. V Nadalově kariéře něco zcela ojedinělého, ale v takové je nyní situaci… Jednou nohou ve sportovním důchodu, druhou pořád na marodce.



V úterý mu 8500 diváků na „Pista Nadal“ aplaudovalo k výhře v prvním antukovém zápase po 681 dnech. Jednadvacetiletý Ital Flavio Cobolli trpěl přílišným respektem z titána a padl 2:6, 3:6. Druhý zápas ve dvou dnech a také už proti zcela jiné váze, skvěle hrajícímu De Minaurovi, už podle očekávání Rafa nezvládl. Jako vítězství již ale bral jen to, že mu nakonec tělo dovolilo v Barceloně naposledy nastoupit, ač o tom ještě minulý týden pochyboval.

„Nejdůležitější bylo v Barceloně nastoupit. A to se mi povedlo, přijel jsem se rozloučit,“ uznal Nadal, jenž hraje poslední sezonu kariéry, z níž už možná zbývá jen pár měsíců. Dál než na olympiádu v Paříži, kde tenis končí začátkem srpna, asi ani nemíří.

Roland Garros, kde vyhrál čtrnáctkrát, což je asi nejúžasnější rekord napříč sporty, je jeho top cílem. Další pařížská akce pod pěti kruhy tím druhým. Ostatní turnaje pojímá jako přípravu na velké adieu. I proto hrál v Barceloně se zataženou ruční brzdou, ani neservíroval naplno z obavy o břišní svaly. „I když to jde proti mé filozofii a celou kariéru jsem hrál tenis pokaždé na limitu, život mi teď jasně ukazuje, že musím zvolit jiný směr. Nemám moc natrénováno, nechci riskovat. Barcelona byla krok kupředu. V Madridu a Římě se pokusím udělat další. Ale turnaj, na kterém stojí za to na kurtu zemřít, je pro mě až v Paříži. Tam ať se děje vůle boží.“

Na grandslamu v zápasech na tři vítězné sety bude jeho tělo pod ještě větším náporem. Útok na patnáctý titul vypadá v tuhle chvíli jako naprostá sci-fi. Se dnem volna mezi zápasy a Nadalovou pařížskou aurou nejde vyloučit vůbec nic. Sám Mallorčan si přeje být hlavně konkurenceschopný. „Když mě k tomu tělo pustí, budu mu postupně nakládat víc a víc. Věřím, že se dostanu na solidní úroveň,“ pravil Nadal, který měl proti favorizovanému De Mianurovi v první sadě balónek na 5:3. „Když jsem se hrál s vysokou intenzitou, ukázal jsem sám sobě i zbytku světa, že má pořád můj tenis svou úroveň.“

Po ztraceném vstupním setu ale už raději zavelel na ústup a dohrál zápas opatrně, aby se nezranil. V takové realitě dnes žije největší bojovník v historii tenisu.

Nadalova bilance v posledních sezonách

  • 2024: 3:2
  • 2023: 1:3
  • 2022: 39:8
  • 2021: 24:5
  • 2020: 27:7

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud