Martin Hašek
15. ledna 2010 • 18:03

Janda do Vancouveru bez osobního kouče

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pro slovinského experta Vasju Bajce není v českém týmu pro olympijské hry ve Vancouveru místo. Elitní reprezentant Jakub Janda má sice svého osobního trenéra k dispozici na většině závodů Světového poháru, ale na vrcholu sezony se jeho rádce nevešel do těsné úsekové kvóty.



Během olympijských her se bude slovinský trenér Vasja Bajc věnovat své hlavní práci - výchově talentů v Turecku. „Na olympiádu určitě nepojedu. Mám práci se svými závodníky a na svazu říkají, že nemám šanci,“ řekl Bajc deníku Sport. „Na olympiádu bych chtěl, ale je to komplikované. Nabídka by musela přijít ze strany svazu. Já se nemůžu nikam tlačit.“

„Já se tím nijak nezabývám,“ řekl šéf skokanského úseku Leoš Škoda. „Na Turné jsme si to vysvětlili. Na minulou olympiádu Vasja odjet nechtěl. Já jsem tehdy dvě noci nespal. Je pár věcí, které se nezapomínají.“

Před čtyřmi lety Bajc jako reprezentační trenér pomohl Jandovi k vítězství na Turné čtyř můstků, ale měsíc nato kvůli sporům uvnitř českého skokanského mikrosvěta hrozil, že neodcestuje na olympiádu do Turína. Favorizovaný Janda nakonec skončil bez medaile.

Bajc pak z Česka odešel, ale předloni se vrátil, aby Jandovi jako osobní kouč pomohl vrátit se zpátky do špičky. „Vasja je typ člověka, který za mě bude bojovat. Já vím, že co jsem s Vasjou začal znovu, tu podporu tam mít budu,“ těšilo Jandu na začátku sezony.

Pro olympiádu ve Vancouveru však mají čeští skokani jen pět míst, k nimž náleží čtyři osoby doprovodu. A mezi ně se Bajc nevejde. Starost o Jandu tak převezme reprezentační trenér David Jiroutek.

„Vím, že to Jakubovi není jedno. Ale v posledním čase jsme se s Davidem snažili víc komunikovat,“ říká Bajc. „Teď jsou spolu v Japonsku a mám zprávy, že Jakub skáče dobře. Všechno funguje.“

V doprovodném týmu bude kromě Jiroutka jeho asistent a fyzioterapeut Daniel Švec. Další místa zaujmou šéf úseku Škoda a lékař Vladislav Hospodár, kterého má v průběhu Her vystřídat sportovní ředitel úseku Rostislav Jozífek. Kromě Bajce tak není místo ani pro servismana a zároveň kouče B týmu Radka Žídka.

Ten se v B týmu věnoval například přípravě Antonína Hájka, který minulý týden ohromil dvěma umístněními v nejlepší desítce na Světovém poháru v letech na lyžích v rakouském Kulmu.

„Pokud zůstanu doma, ať jede Žídek. Budu rád, když tam pojede. Já jsem pár olympiád viděl, některé jsem i odskákal,“ řekl Škoda, bývalý reprezentant. „Nemusí tam jet ani Jozífek. Ale kdo bude shánět na olympiádě peníze, aby orli mohli skákat?“

Počty doprovodného týmu určují přísné olympijské kvóty. Závodníci tak můžou mít na Hrách horší podmínky než na běžném závodě Světového poháru. „V závodě potřebujete tři lidi. Hlavní trenér je na tribuně, druhý hlídá vítr. A třetí člověk je buňce, aby závodníci měli servis,“ vysvětluje bývalý reprezentant Pavel Ploc.
„Ale myslím, že to kluci nějak zvládnou.“

O složení skokanského týmu pro Vancouver se rozhodne v pondělí, sestavu ještě musí p o s v ě t i t olympijské p l é n u m, které se sejde ve čtvrtek 21. ledna.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud