Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tragédie v krajském přeboru: Rozhodčí (†48) po kolapsu na hřišti zemřel

Autor: iSport.cz

Byl to normální zápas, pořádně o nic nešlo. Jenže utkání libereckého krajského přeboru mezi Železným Brodem a Arsenalem Česká Lípa se změnilo v boj o život! Ve druhém poločase se přímo na hřišti skácel k zemi hlavní rozhodčí Zdeněk Nádeník. I přes okamžitou pomoc hráčů, členů realizačního týmu, pořadatelů a následně i záchranárů se osmačtyřicetiletého sudího bohužel nepodařilo zachránit.

Běžela zhruba 62. minuta, když rozhodčí oblíbený mezi hráči pro svou přátelskou a veselou povahu pocítil náhlou srdeční slabost. „Domácí vhazovali aut, když rozhodčí najednou řekl: ‚Kluci počkejte, jen se potřebuju nadechnout.‘ Pak sebou seknul,“ řekl o situaci českolipský záložník Adam Lacek.

Boj na hřišti se v tu chvíli obrátil v boj o život! Hráči ihned volali o pomoc a dali se do resuscitace, někteří s hrůzou stáli opodál. Po chvíli se zdálo, že se jim rozhodčího podařilo dostat do stabilizované polohy. To však bylo jen na chvíli. „Klobouk dolů před všema klukama, kteří pomáhali." pokračoval Lacek.

Zdeněk Nádeník v zápase Železný Brod - Arsenal Česká Lípa, ve kterém zkolaboval a později zemřel
Zdeněk Nádeník v zápase Železný Brod - Arsenal Česká Lípa, ve kterém zkolaboval a později zemřel

Asi po deseti minutách dorazili policisté s defibrilátorem, o chvilku později už i sanitky a vrtulník z liberecké nemocnice. Mezitím už bylo jasné, že se zápas předčasně ukončí za stavu 0:1 pro hosty. V tu chvíli už nebyl nikdo, kdo by chtěl pokračovat.

„Další půl hodinu probíhalo oživování přímo na hřišti, pak vrtulník odletěl,“ dodal Lacek. O dalším vývoji situace se hráči dozvěděli o pár hodin později. Bohužel skončila tragicky, rozhodčí Nádeník zemřel v liberecké nemocnici poté, co byl operován s diagnózou prasklé srdeční aorty.

„Je to šílené, nikdo z nás to nechápal. Během celého utkání nebylo nic znát, klasicky se s námi hádal, komunikoval… Za celý klub Arsenal Česká Lípa bych chtěl vyjádřit upřímnou soustrast rodině,“ zakončil Lacek.

Osmačtyřicetiletý Nádeník byl nejen fotbalovým rozhodčím, ale i umělcem. V libereckém Divadle F. X. Šaldy zpíval operní árie. „Hrál jsem Dia, takže jsem byl na jevišti jako bůh a všichni byli pode mnou. Něco jako rozhodčí na hřišti,“ smál se před sedmi lety v rozhovoru pro deník Sport.

Pro sudího Zdeňka Nádeníka přiletěla helikoptéra přímo na hřiště, na záchranu jeho života to bohužel nestačiloFoto Instagram.com/tonnykadlec