Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Pistorius pod dohledem! Nesmí pít alkohol, ani chodit na letiště

Autor: pta

Má na krku obvinění z vraždy svojí přítelkyně, ale v nejbližší době se vyhne pobytu za mřížemi. Život Oskara Pistoriuse se bude do začátku června řídit pravidly, které nejslavnějšímu handicapovému sportovci stanovil soud v jihoafrické Pretorii při propuštění na kauci. Co všechno musí Pistorius splnit?

Složit peníze. Před propuštěním musel zaplatit Pistorius 100 000 jihoafrických randů, v přepočtu jde zhruba o 220 000 korun. Oficiálně činí výše kauce sice 1 milion randů, jenže v hotovosti stačilo Pistoriusovi zaplatit jen desetinu. U zbytku sumy stačilo prokázat, že ji má k dispozici. Pro atleta, který jen na sponzorských smlouvách dosud ročně vydělával 38 milionů korun, to rozhodně není zásadní částka.

Odevzdat cestovní pas. Pochopitelná podmínka. Také o žádné cestovní doklady nesmí během propuštění na kauci žádat.

Oscar Pistorius opouští soudní budovu v Pretorii. V autě s ním sedí jeho sestra Aimee.Foto EPA
Vyhnout se letišti. Pistoriův advokát sice několikrát sliboval, že útěk jeho klienta nehrozí, ale jistota je jistota… Šestadvacetiletý sportovec se prostě nesmí ani procházet letištní halou.

Nesmí se vrátit domů. Musí se vyhnout místu činu, kde zastřelil minulý čtvrtek Reevu Steenkamp - podle prvních informací bude přebývat v domě svého strýce.

Žádné zbraně. Jak se ukázalo při prohlídce Pistoriova domu, měl handicapovaný běžec doma také nelegální pistoli. I za to mu hrozí postih. Teď musí svůj veškerý zbrojní arzenál odevzdat.

Nemá dovoleno mluvit se svědky případu. Kdyby se zachoval opačně, mohl by Pistorius podstatně zasáhnout do vyšetřování.

Pravidelně se hlásit. Dvakrát týdně bude Pistorius ve stanovenou dobu chodit na místní policejní stanici. Na stanoveném telefonním čísle by měl být k zastižení v jakoukoliv dobu.

Žádný alkohol, ani žádné drogy. I to je jedno z nařízení soudu.

Nikam necestovat. O schválení veškeré cesty mimo Pretorii musí Pistorius požádat příslušné úřady.

Nesmí jakkoliv fyzicky ohrožovat  ženy. Žádné překvapení. Recediva se prostě nepromíjí.

A HLAVNĚ... 4. června v 8:30 ráno přijít k soudu. Pistorius si může užít posledních 15 týdnů relativní svobody. Pokud bude odsouzen za úkladnou vraždu, dostane se z vězení třeba až za 15 let. A v případě odsouzení na doživotí možná už také nikdy.

S novináři hovořil po propuštění na kauci Pistoriův strýc Arnold
S novináři hovořil po propuštění na kauci Pistoriův strýc Arnold