Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rossi: Stonera nahradil nováček Márquez, jezdí ku**a dobře!

Autor: Jiří Uhlíř

Nastoupil na místo Caseyho Stonera, dvojnásobného šampiona MotoGP. A daří se mu. Nováček Marc Márquez si s tovární hondou opravdu rozumí. Na předsezónních testech v malajském Sepangu dokázal celkově překonat i Valentina Rossiho na yamaze.

Valentino Rossi, nejzkušenější závodník a Marc Márquez, velmi talentovaný nováček královské třídy. Ti dva se budou potkávat v nastávající sezoně na trati opravdu často. Střetli se už během testování v Malajsii, kde si populární Ital obhlédl umění dvacetiletého španělského dravce.

„Když se na testech zavěsím například za Lorenza nebo Pedrosu, ihned zpomalí. Nechtějí mi ukázat slabiny nebo silné stránky. To s Márquezem je větší sranda,“ popisoval Rossi.



„Z boxů jsme vyjeli společně, já se dostal před Márqueze a zrychlil, jenže on se tři kola držel za mnou. Pak jsem zpomalil a Marc mě předjel. Byla to pěkná bitva, užil jsem si to,“ vykresloval Rossi čtvrteční situaci, která se během testování děje zřídka.

„Sledoval jsem jeho jízdní styl, je velkolepý. Jezdí ku**a dobře! S motocyklem se neustále nakláněl, lokty měl furt na zemi. Je opravdu cool, fanoušci ho budou milovat. To Lorenzo má velmi klasický styl.“

Rozhovory s jezdci továrního týmu Honda po testech v Malajsii

Španěl Márquez je raketou, která již několikrát ohromila. Například v loňské GP Valencie – do závodu Moto2 startoval z posledního 33. místa. Přesto vyhrál!

Marc Márquez, nováček a zároveň největší talent v MotoGPFoto REUTERS

Z tak zadní pozice ještě nikdo nedokázal zvítězit, Márquez tímto výkonem stanovil rekord. A není jeho jediným. Za celou sezonu posbíral 324 bodů, což nikdo před ním ve střední kubatuře nedokázal.

„Márquez jezdí velmi podobně jako Stoner. Také proto si ho Honda vybrala,“ dodal Rossi, který se po dvou protrápených sezonách v Ducati vrátil do Yamahy. Také mistr světa ve 125ccm a Moto2 si pochvaloval bojovnou jízdu s Rossim.

„Na začátku to bylo pro mě divné, že budu jezdit s Rossim, vždyť je legendou. Když jsem ho pozoroval na trati, v pouhých třech kolech jsem se naučil mnoho věcí,“ pochvaloval si Márquez, který na testech v Sepangu v součtu tří dní zajel třetí nejrychlejší čas (2:00,643). To Rossi skončil pátý s časem 2:01,062.