Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Říkali mu Bart Simpson! Olympijský vítěz v jachtingu se utopil při tréninku

Autor: ČTK, iSport.cz

Olympijský vítěz z Pekingu a stříbrný jachtař z Londýna Brit Andrew Simpson zahynul při tréninku na Americký pohár pod převrhnutým katamaránem. Coby stratég jedenáctičlenné posádky švédské lodi Artemis Racing trénoval u břehů severní Kalifornie. Co bylo příčinou převrhnutí plavidla, zatím není jasné.

Simpson zůstal pod katamaránem deset minut, záchranáři už ho nedokázali oživit. Loď dlouhá 22 metrů se převrhla v zátoce u San Franciska. Podle mluvčí tamních hasičů Mindy Talmadgeové utrpěl zranění ještě jeden člen posádky, ale není v ohrožení života.

Šestatřicetiletý Simpson, kterému přezdívali kamarádi Bart podle postavy ze slavného seriálu, získal na olympiádě v Pekingu 2008 zlato ve dvouposádkové třídě Star spolu s Iainem Percym a loni přidali na domácích hrách v Londýně stříbro. Percy je nyní sportovním ředitelem týmu Artemis Racing, který se v zátoce u San Franciska připravoval na zářijový 34. ročník prestižního Amerického poháru.

Simpson zůstal pod katamaránem deset minut, záchranáři už ho nedokázali oživit. Loď dlouhá 22 metrů, jež může dosáhnout rychlosti až 72 km/h, se převrhla v zátoce u San Franciska.Foto ČTK
"Celý tým je zdrcen tím, co se stalo. Obrovská tragédie, upřímnou soustrast jeho ženě a celé rodině," řekl výkonný ředitel posádky a sedminásobný mistr světa Paul Cayard. Podle dostupných informací žádný zvlášť silný vítr nefoukal.

Artemis měl být jedním ze soupeřů domácího obhájce vítězství na Americkém poháru Oracle Teamu. Zda se po tragédii červencové kvalifikace zúčastní, není rovněž jasné.

Simpson je druhým jachtařem, jenž přišel o život během přípravy na Americký pohár. V roce 1999 Španěl Martin Wizner podlehl na místě těžkým zraněním poté, co jej při plavbě ve Valencii zasáhly do hlavy trosky havarované lodi.

Převrhnutý katamarán, pod kterým zahynul olympijský vítěz z Pekingu a stříbrný jachtař z Londýna Brit Andrew Simpson zahynul při tréninku na Americký pohár
Převrhnutý katamarán, pod kterým zahynul olympijský vítěz z Pekingu a stříbrný jachtař z Londýna Brit Andrew Simpson zahynul při tréninku na Americký pohár