Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Běloruští policisté se chystají na MS: Promiňte, že jsem vás zmlátil, učí se

Autor: pan

Vpravdě historická událost se chystá příští rok v květnu v Bělorusku. V zemi kontroverzního diktátora Lukašenka se odehraje největší sportovní událost v dějinách země - mistrovství světa v ledním hokeji. A postsovětská republika se na to chystá s plnou parádou. I když možná poněkud netradičně.

Během zápasů hokejového MS v Bělorusku se dá očekávat řada protestů proti porušování lidských práv, jak to předvedli i odvážní fanoušci na nedávno skončeném šampionátu ve Švédsku, když do hlediště vyrazili s původní vlajkou Běloruska, kterou diktátor země zakázal používat.

A místní policisté se samozřejmě na tuto aktivitu domácích i zahraničních příznivců poctivě chytají. Jedním z jejich hlavních úkolů bude vyjednávání s očekávanými demonstranty a právě pro tuto příležitost se pilně učí anglicky.

Má to malý háček. Mimo obvyklých frázích se v jejich výukovém repertoáru objevují i hlášky týkajících se omluv za případná zranění, kterých se na nebohých protestujících dopustí.

V knížečce s nejdůležitějšími větami se tak objevují výrazy: "Doufám, že jsem vás nezranil," „Promiňte, nechtěl jsem vám ublížit," ale i třeba "Neradím vám, abyste mě provokoval," apod.

Běloruští strážci pořádku se ale například dovědí, že pozdrav "Hi" je příliš familiární, používaný mezi přáteli, a tudíž je třeba být obezřetný.

Tvůrci příručky ale samozřejmě myslí i na to, aby policisté rozuměli hláškám typu: "I was mugged," - "Byl jsem přepaden," "Ukradli mi dokumenty," "Chci si zavolat," apod. A samozřejmě pozadu nezůstanou ani hokejové fráze. Tak třeba "face-off" neboli "vhazování".

"Naše práce bude pokračovat. Chceme, aby se fanoušci na šampionátu cítili bezpečně a aby jsme jim byli schopní kdykoliv pomoct. Snažíme se, aby do konání šampionátu uměli policisté základní fráze a aby osvěžili své znalosti angličtiny." říká mluvčí místní policie.

Pořádání světového šampionátu v ledním hokeji v Bělorusku vyvolalo v Evropě celou řadu protestů. Evropský parlament dokonce hokejové federaci doporučil zvážení přidělení pořadatelství zemi, kde vládne diktatura prezidenta Lukašenka a kde jsou porušována lidská práva.

V každém případě Bělorusko pořadatelství získalo a místní fanoušci se tak mohou od 9. května těšit na velký sportovní svátek. Jak ho zvládnou místní policisté, to se teprve uvidí.