7. května 2013 • 10:44

Potěšili diktátora Lukašenka! Na MS berou fanouškům zakázané vlajky

Autor: pta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko by určitě zatleskal. Ve Stockholmu chtělo pár fanoušků přímo na stadionu upozornit, že příští rok bude mistrovství světa v hokeji hostit země, kde se nedodržují lidská práva a které vládne muž označovaný za „posledního evropského diktátora“. Pořadatelé proti tomu rázně zasáhli.



Když fanoušci vytáhli běloruské vlajky, pořadatelé byli rychle na místě... Když fanoušci vytáhli běloruské vlajky, pořadatelé byli rychle na místě...Foto Reuters
Při nedělním utkání se Slovinskem vyvěsila skupinka fanoušků starou vlajku Běloruska, proti tomu však hned zakročili pořadatelé a přinutili je vlajku sbalit a vyvedli je ven z haly. A dávají si dobrý pozor, aby se podobný incident už znovu neopakoval.

Sedm minut před koncem zápasu začala skupinka běloruských příznivců rozbalovat na tribuně vlaku s červeným a bílým pruhem. Tu používal stát, který fakticky existoval pouze necelý rok na konci první světové války, než pozdější součást Sovětského svazu ovládli komunisté. Dnes ji používají jako symbol příznivci Lukašenkovy opozice.

...a přinutili je podle Mezinárodní hokejové federace IIHF zakázanou vlajku zase sbalit ...a přinutili je podle Mezinárodní hokejové federace IIHF zakázanou vlajku zase sbalitFoto Reuters
Podobně postupovali pořadatelé také při pátečním utkání s Českem, když se červenobílá zástava objevila za jednou z branek.

Jejich postoj vyvolává odmítavé reakce. „Nemyslím si, že zákaz užívání běloruské vlajky je v pořádku. Naopak je to ostudné a odporuje to švédským zákonům,“ napsal švédský poslanec Christian Holm na svém facebookovém účtu.

Mezinárodní hokejová federace IIHF zdůvodňuje svoje stanovisko tím, že červenobílou vlajku považuje za politický symbol. „Neměli bychom být loutkami politiků nebo aktivistů. Sport není a neměl by být politickým nástrojem," vyjádřil se už dřív šéf IIHF René Fasel.

Kvůli porušování lidských práv vyzval vedení světového hokeje ke změně pořadatelství šampionátu americký kongres či Evropský parlament. Ani to však nevedlo k žádnému konkrétnímu výsledku. Pořadatelství šampionátu v roce 2014 se nezmění.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud