Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sponzoři váhají, málokdo chce platit estébáka: Hrozí ztráta půl miliardy!

Autor: om, vos

Až o půl miliardy může přijít český fotbal! Proč? Kvůli mafiánským praktikám, estébákovi Berbrovi, či cinklému Peltovi ve vedení. Sponzoři přemýšlí, zda na nejpopulárnější sport v zemi uvolní finance.

Fotbal jako »vybraná společnost« řízená kmotry už leze na nervy i státním institucím a sponzorům. Poslední kapkou bylo suverénní zvolení »cinklého« předsedy Pelty a místopředsedy soudruha Berbra, dříve pracovníka StB. Delegátům valné hromady to nevadilo.

Kontrola

Stát se téhle bizarní fotbalové říši koukne na účty. „Dění kolem fotbalu už poškozuje český sport jako celek,“ řekl Lidovým novinám náměstek ministra školství Jan Kocourek. A asociaci čeká kontrola, jak dotace využívá.

Není to pro vedení až taková »legrace« jako plané úvahy části fanoušků, že přestanou chodit na stadiony. Jde totiž o velké prachy. Od státu totiž fotbal inkasuje ročně 290 milionů. „Máme vše v pořádku, z kontroly nemáme obavy,“ reagoval mluvčí FAČR Jaroslav Kolář.

Reklama

A jde i o sponzory: Jen za reklamu spojenou s fotbalovou reprezentací utratí ročně 210 milionů! Liga nese jméno Gambrinusu a ten nechce točit »cinklé« pivo.

Celkem jde o půl miliardy, o kterou by mohl nejpopulárnější sport přijít.

„Diskuze kolem personálního obsazení hlavních postů nepřispívají pověsti fotbalu. Jsme zneklidněni; podobný vývoj vede k úvahám o perspektivě naší spolupráce,“ má jasno generální ředitel T-Mobile Ing. Milan Vašina.

Pokud by prověrka zjistila chyby, fotbal by o dotace přišel a ještě platil penále. Jak se zachovají sponzoři, je jen na nich. Třeba velká banka (Česká spořitelna) se už z fotbalu stáhla. Můžou ji následovat další.

Kolik fotbalu dávají? A co plánují?

Stát: 290 milionů

„Využití peněz zkontrolujeme.“

Plzeňský prazdroj: 85 milionů

„Chceme přinášet radost jen z férově vedených zápasů.“

T-mobile: 30 milionů

„Jsme zneklidněni, zvažujeme perspektivy naší spolupráce.“