Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rasismus? Romský klub vede tabulku, přitom nekopli do balonu. Nikdo s nimi nechce hrát!

Autor: zal

Dva zápasy, šest bodů. Na hřišti ale fotbalisté děčínského TJ Junior Roma neodkopali ani minutu. Soupeři se jich totiž bojí a k zápasům proti Romům vůbec nenastupují. Raději zaplatí tisícové pokuty.

Nejdřív Františkov nad Ploučnicí, poté Rybniště. Oba týmy ze III. třídy si radši nechali zkontumovat zápas a zaplatili pokutu 3000 korun, než aby se s děčínským klubem, který má údajně i problémové fanoušky, utkali.

„Nikdo si neumí představit, jak je jejich hra agresivní, jak jsou vulgární. Raději zaplatíme pokutu, než bychom s nimi hráli,“ uvedla sekretářka Rybniště Jaroslava Fišerová pro iDnes.cz.

Jako memento zůstávají události z roku 2011. Při zápasu Lokomotivy Děčín s tehdejším FC Roma Děčín musela zasahovat policie, když gólman Romy po vyloučení svého bratra napadl rozhodčího. Klub přišel o body a když nezaplatil pokutu 40 tisíc, zanikl.

Teď se v nejnižší soutěži děčínského okresu objevil mančaft s podobným názvem. „Dneska jsme jiný tým. Máme mladé hráče, kteří chtějí hrát a hlavně ostatní porážet. Ale oni nechtějí hrát proti Romům, bojí se nám podat ruku,“ tvrdí trenér Pavel Horváth.

Strach došel tak daleko, že ostatní týmy chtěly pomocí kontumací protlačit Romu do vyšší soutěže. Ne všichni se ale zapojí – Verneřice v sobotu jako první nastoupí. „Svaz je pustil, oni zaplatili peníze, co měli zaplatit, a my nemáme prostředky na pokuty,“ řekl Blesku verneřický Daniel Sekyra. „Nějaké obavy tam jsou, v minulosti tam byl nějaký incident. Ale je to domácí zápas, tak to snad proběhne v pohodě,“ věří.