Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Snový rok nového reprezentačního kouče: 6 důvodů, proč Vrba zvedl nároďák!

Autor: zal

Jestli český prezident národ rozděluje, on je ten, který ho sjednocuje. Pavel Vrba (50) – kouč fotbalové reprezentace, jenž vrátil hrdost hráčům i fanouškům. Jen za jediný rok!

Dnes je to přesně 365 dní, co šéf českého fotbalu Miroslav Pelta oznámil: „Domluvili jsme se s Vrbou, vykoupíme ho z Plzně!“ Za svého vyvoleného zaplatil 8 milionů korun, dalších 6 »mega« mu ročně vyplácí na gáži. Ale i přes hodně vlažný start se tahle investice zatím vyplácí.

Rozlučkový kotoul

Poslední plzeňský kotrmelec předvedl Vrba po zápase Ligy mistrů s CSKA Moskva 10. prosince. A hned fandům slíbil i první reprezentační za postup na EURO: „Pokud budou tak úžasní jako fanoušci Plzně, tak nevidím důvod, proč je neudělat rovnou dva.“ Už aby je cvičil...

Pilný jako včelička

O Michala Bílka jste na fotbale téměř nezavadili – maximálně na derby či ligových šlágrech. Vrba je snad všude. Na soustředění Sparty a Liberce, na lize, v Londýně, v Německu, ale i na přípravném duelu Slavia – Žižkov. „Za první čtyři měsíce jsem najezdil 17 tisíc kilometrů,“ přiznal.

Zaměstnal kuchaře

Vrba se postaral o revoluční krok. Zbavil se kondičního trenéra a najal vlastního kuchtíka. Ten s reprezentací vyrazil na túru do Turecka a Kazachstánu a vyplatilo se. Hráči neplýtvali kondičkou k běhání na záchod a uhráli 6 bodů.

Plzeňáci bez tlačenky

Hned jak byl jmenován, dost lidí mu to omlátilo o hlavu. Že si prý udělá z nároďáku druhou Viktorku. Realita? V přípravě to tak možná vypadalo, ale teď stojí mančaft na pěti sparťanech a jisté místo v základu má z Plzeňských jen Limberský. Pod Vrbou hraje prostě ten, kdo má formu!

Důvěra hvězdám

Kdyby se nejmenovali Rosický a Čech a neměli odkopáno v Anglii tolik let, asi by seděli jen na lavičce. Tak jako v klubech. Ale Vrba jim stále věří. Zatímco »Rosa« mu to oplácí skvělými výkony, brankářská jednička už několikrát chybovala – s Norskem, Kazachstánem i Islandem.

Strach o místo

Dvě remízy, dvě porážky. Není divu, že Vrba po čtvrtém zápase bez vítězství – porážce s USA – nakousl téma odvolání. „Pokud nebudu nadále úspěšný, tak můžu dopadnout jako mnoho jiných trenérů a budu odvolaný,“ pravil. Pak ale začala vítězná šňůra v kvalifikaci a vše je zapomenuto.

Dojatý Pavel Vrba děkuje plzeňským fanouškům za přivítání na reprezentačním tréninku
Dojatý Pavel Vrba děkuje plzeňským fanouškům za přivítání na reprezentačním tréninku