Jonáš Bartoš
18. listopadu 2014 • 04:55

Vrbova revoluce. Co u české reprezentace dělá lépe než Bílek?

Vstoupit do diskuse
0
  • Pavel Vrba zatím Michala Bílka jasně předčilPavel Vrba zatím Michala Bílka jasně předčilFOTO: sport

    Celkem osm zápasů odehráli čeští fotbalisté pod taktovkou Pavla Vrby. Po fázi zkoušení a čekání na vítězství přišly na řadu ostré kvalifikační bitvy, kde je parta kolem Rosického a Čecha zatím stoprocentní. Po „blbé“ náladě, která národní tým často provázela za éry Michala Bílka, mužstvo získává respekt a čiší z něj euforie. Co Pavel Vrba dokázal za necelý rok ve funkci změnit?

  • TRPĚLIVOST A KONCEPCE

    Trénink národního týmu se konal za velkého zájmu fanouškůFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Pavel Vrba dostal půl roku na to, aby si svůj tým nachystal na ostré kvalifikační bitvy. Ve čtyřech přípravných duelech nedokázal vyhrát, do utkání s Nizozemskem šel s nelichotivou bilancí dvou remíz a dvou proher. Jenže úspěšný kouč neustoupil. Nezmatkoval, neuhnul ze své koncepce. Naopak mužstvo perfektně nachystal a na Letné slavil sladký triumf. Výhra nad třetím celkem ze světového šampionátu znamenala odrazový můstek, od té chvíle český tým zvládl i další tři kvalifikační bitvy. „Dostal jsem prostor, otestoval spoustu hráčů a zjistil, jak mužstvo funguje, za tohle jsem vděčný,“ pochvaloval si Vrba po výhře nad Islandem.

    Jak to dělal Bílek? Bývalý reprezentační kouč měl na začátku také dost času, rovněž zkoušel hodně hráčů. Reprezentace pod ním odehrála dokonce šest zápasů, než přišla na řadu kvalifikace s Litvou. V ní ale Češi nečekaně padli 0:1, trenér se rychle dostal pod palbu kritiky. Mužstvo sice pak postoupilo na evropský šampionát a na turnaji uhrálo čtvrtfinále, ale výsledky byly pořád na houpačce, Bílek nikdy nedokázal s týmem najet na delší vítěznou šňůru.  

  • SÁZKA NA LIGOVÉ FOTBALISTY

    David Lafata se prosazuje i v národním týmuFoto ČTK

    Pavel Vrba na začátku svého působení jasně vyhlásil, že chce dát prostor hráčům z domácí soutěže. Tým postavil na oporách Sparty a Plzně, sází na jejich souhru a naučené herní automatismy z klubů. Tento plán se mu bohatě vyplácí. Hráči ze Synot ligy doplnění o zkušené borce typu Čecha a Rosického předvádí lepší a lepší výkony, roste jim sebevědomí. „Ukázalo se, že spoléhat na ligové fotbalisty není vůbec špatné, určitě jim budu šanci dávat dál,“ slíbil Vrba.

    Jak to dělal Bílek? Michal Bílek na důležité zápasy dlouho povolával hráče ze zahraničí, byť třeba v klubu neměli ideální formu. V klíčových chvílích, kdy se lámala kvalifikace, ale vsadil na hráče z rozjeté Plzně a to se mu vyplatilo. Například Pilař s Jiráčkem patřili mezi klíčové muže, kteří reprezentaci pomohli na EURO a zářili i na samotném turnaji. 

  • TAKTICKÁ PŘIPRAVENOST

    Ladislav Krejčí s trenérem Vrbou.Foto Pavel Mazáč (Sport)

    Česká reprezentace pod Vrbou? Momentálně jde o fungující kolektiv, kde hráči nehrají jen za sebe, ale hlavně jako mužstvo. „Hráči výtečně spolupracují, doplňují se. Musím pochválit trenéra Vrbu, jakou práci za tak krátkou dobu s týmem odvedl,“ pochválil českého kouče i trenér Islandu Heimir Hallgrímsson. Na každého soupeře je česká parta výtečně nachystaná, hráči přesně vědí, co mají hrát. Právě v tom spočívá obrovský přínos Pavla Vrby a jeho spolupracovníků.

    Jak to dělal Bílek? Bílkovi se dlouho vyčítalo, že jeho herní koncept je hodně na náhodu, spoléhá spíš na individuální kvality hráčů. Často se měnilo rozestavení, trenér například hledal ideální pozici pro dirigenta Rosického. Tým fungoval nejvíc ve chvíli, kdy těžil z naučené spolupráce plzeňských fotbalistů.

  • ODVÁŽNÝ HERNÍ STYL

    Fanouškům patřilo velké díky.Foto Barbora Reichová (Sport)

    „Že nemáme jediné čisté konto? Přece jsem trenér, co chce útočit, takže jsem vlastně rád,“ říkal v nadsázce Vrba po duelu s Islandem. Národní tým sice dostává hodně gólů, na druhou stranu jich ještě víc dává a dokáže vítězit. Vrba odmítá hrát zanďoura, když zvolí defenzivnější taktiku (doma s Nizozemskem), jedná se o aktivní obranu, nikoliv jen čekání před vlastním vápnem. Tým si v každém zápase vytváří řadu gólových příležitostí, jeho fotbal fanoušky baví. Vrba pokračuje v tom, v čem proslul i za své éry v Plzni. Aktivním útočením po křídlech, rychlým přechodem do útoku. Úspěchy s tímhle stylem sbírá už i u reprezentace.  

    Jak to dělal Bílek? Proti silným soupeřům reprezentanti často jen zalezli do pasivního, hlubokého defenzivního bloku a snažili se co nejdéle „přežít“ nápor z kopaček favorita. Stačí si vzpomenout například na bídu při domácí bezbrankové kvalifikaci s Bulharskem. 

  • PŘÍZEŇ FANOUŠKŮ

    Otevřený trénink fotbalové reprezentace sklidil v Plzni obrovský úspěch...Foto Pavel Mazáč (Sport)

    Pavel Vrba k reprezentaci nastupoval jako muž s obrovskou podporou veřejnosti, který má probrat skomírající tým. Lidé ho podporovali i ve chvíli, kdy v přípravě hledal tvář mužstva a čekal na dobré výsledky. Teď je znovu za hrdinu. V „domácí“ Plzni mu na otevřeném tréninku před utkáním s Islandem aplaudovaly čtyři tisícovky fanoušků, trenér neskrýval dojetí. „Jsem moc rád, že lidem zase děláme fotbalem radost,“ těšilo Vrbu.

    Jak to dělal Bílek? Ať se snažil, jak chtěl, Michal Bílek si sympatie u fanoušků nikdy nezískal. Od prvních chvil byl pod obrovskou palbou, veřejnost za ním stoprocentně nestála ani ve chvíli, kdy s národním mužstvem došel na mistrovství Evropy až do čtvrtfinále.

    Čech o své chybě před prvním gólem: Podcenil jsem to
    Video se připravuje ...

    Reprezentanti po Islandu: Zasloužili jsme si vyhrát
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud