Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Elitní stoper Plzně Čišovský: Trpí nemocí jako Gross?

Autor: nem, om, Blesk

Viktoria Plzeň se musí už 9 měsíců obejít bez svého stopera Mariána Čišovského (35). Podle informací Blesku má problémy s pohybem a jeho stavem se zabývali lékaři v Plzni i v Brně.

Server jenprofotbal.cz uvedl, že Marián bojuje s neléčitelnou svalovou dystrofií. Jde o velmi vážné onemocnění, při kterém ubývá svalová tkáň.

Druhou a podle experta osloveného Bleskem, který si nepřál být jmenován, pravděpodobnější variantou, je ALS. Amyotrofickou laterální sklerózou trpí mj. český expremiér Stanislav Gross (45). Toto onemocnění napadá mozek a způsobuje ztrátu motorických buněk mozku a míchy, které ovládají svalové pohyby. Proto dochází k postupné svalové slabosti. Myšlení a psychika funguje postiženým normálně.

Bohužel, na tuto řídce se vyskytující chorobu (2 případy na 100 tisíc lidí) neexistuje žádný lék. Rehabilitací lze prodloužit a zkvalitnit nemocným život.

„Chorobu si hráč nepřeje blíže specifikovat,“ uvedl generální manažer Viktorie Adolf Šádek. „Doplnit můžeme pouze to, že Mariánovi nadále běží platná hráčská smlouva do června 2016 a sám hráč se věnuje individuálním cvičením,“ dodal.

„Vzhledem k faktu, že Marián hodlá veškerou energii věnovat léčbě, jedná se o poslední vyjádření hráče i klubu k dané záležitosti. S jeho startem v jarní části sezony to vypadá negativně,“ uvedl Šádek.

Marián Čišovský trpí nevyléčitelnou nemocí
Marián Čišovský trpí nevyléčitelnou nemocí