Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Doktor Beznoska jako první ošetřoval českého lyžaře: Zachraňoval Banka navzdory zákazu!

Autor: zal

Kdo se jako první dostal s lékařským vybavením k Ondřeji Bankovi? Nikdo z amerických zdravotníků, ale doktor českých lyžařů Jiří Beznoska. Nehledě na regule!

Mohl to být boj o vteřiny. Ondřej Bank po pádu v nedělním kombinačním sjezdu na MS bezvládně doklouzal za cílovou čáru. Reakce záchranářů? Hodně laxní.

„Byl jsem u Ondry první zdravotník, který měl zdravotnický batoh s vybavením pro poskytnutí první pomoci,“ řekl Blesku z amerického Beaver Creek doktor Jiří Beznoska.

VIDEO: Těžký pád Ondřeje Banka

Přitom podle pravidel neměl na dojezdu co pohledávat. Je sice členem českého týmu, ale na trať mohou jen oficiální zdravotníci. „To jsem však skutečně neřešil a zastavit mě by asi v té chvíli bylo obtížné,“ připouští známý ortoped a k reakci pořadatelů dodává: „Chovali se ke mně velmi vstřícně, řekl bych až překvapivě.“

Následovalo zajištění životních funkcí i toho, aby nedošlo k dalšímu poranění. „Ondrův stav se začal asi po deseti minutách zlepšovat a stabilizovat,“ objasnil Beznoska.

Zatímco bratr a kouč závodníka Tomáš Bank rychlost zásahu kritizoval a byl si i stěžovat u mezinárodní federace, lékař to vnímá s odstupem. „Je třeba se na věc podívat i z toho pohledu, že zásahem nesmí byt ohrožen nikdo další. To by pak mohlo dojít k ještě větší katastrofě,“ mírní emoce doktor Beznoska.

A k samotné práci amerických mediků pak říká: „Jakmile dorazil tým zdravotníků s vybavením a s kanadskými sáněmi, probíhal zásah tak, jak to zdravotní stav Ondry vyžadoval.“

Konec sezony? Neví se!

Otřes mozku, výron v kotníku, zlomená záprstní kost, šrámy v obličeji. To je výčet zranění Ondřeje Banka. Bude moct ještě závodit v sezoně, která je jeho nejlepší v kariéře?

Jeho bratr a trenér Tomáš tvrdí, že se o tom ještě nebavili. „Těžko říct, jak vážný ty jeho bolístky jsou. Noha dostala zabrat, vlastně se zkroutila dokola,“ říká. A jasnější pohled nepřináší ani doktor Beznoska. „Na prognózy tohoto typu je zatím příliš brzy,“ uvádí.

Ondřej Bank při svém pádu v kombinačním sjezdu ztratil lyži a několikrát tvrdě dopadl na trať, až se doklouzal do cíle
Ondřej Bank při svém pádu v kombinačním sjezdu ztratil lyži a několikrát tvrdě dopadl na trať, až se doklouzal do cíle