Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Litvínovské hvězdy Šlégr a Ručinský mají přísný dozor: Pod dohledem otců!

Autor: vba

Den co den chodí na trénink a sledují, jak odchovanci litvínovského hokeje makají. Jiřího Šlégra (43) a Martina Ručinského (44) pozorují z tribuny zimního stadionu Ivana Hlinky jejich tátové!

Když v deset hodin dopoledne začíná Litvínovu trénink, už přešlapují za jednou z branek. Není dne, aby Josef Šlégr (64) s Andrejem Ručinským (71) zmeškali přípravu Severočechů. Tím spíš, že se nyní »Cheza« dostala do extraligového finále proti Třinci a bojuje o historický titul!

„Ale já sem chodím odmala,“ vypráví Šlégr senior. „Od roku 1976 jsem s panem Ručinským hrál na vedlejším hřišti fotbal a kabinu jsme měli tady dole,“ ukazuje pod tribunu, z níž sleduje jízdu litvínovských hráčů.

Stejně jako nyní, i tehdy měli pod dozorem své syny. „Kluky jsme hodili na stadion a občas jsme si pak tady lehli k ústřednímu topení a vyspali jsme se. To víte, museli jsme chodit i do práce,“ směje se Šlégr st. s ohledem na svůj tehdejší náročný program.

Teď už je v důchodu. Zajde občas se synem Jirkou na pivo? „To už se neděje. On má navíc asi tři zaměstnání,“ naráží na synovu mimohokejovou kariéru.

Tátové slavných hokejových jmen sledují každý trénink i zápas.
Tátové slavných hokejových jmen sledují každý trénink i zápas.

Tedy synovu… Biologickým otcem Jiřího Šlégra je bývalý vynikající hokejista Jiří Bubla (65), ten však o potomka nejevil zájem a navíc emigroval. »Guma«, jak se urostlému bekovi žlutočerných přezdívá, si ale nového tátu oblíbil a zasadil se, aby dostal jeho příjmení.

Sám hrdina z Nagana, jenž se proslavil slavným gólem v semifinále s Kanadou, stále figuruje na soupisce Vervy. Na ledě však s ostatními krouží jen v trenérské výstroji. „Trápí ho záda. Navíc do takové série už nemůže naskočit, to nejde,“ vyhlíží zítřejší první finále Litvínova po 19 letech Šlégr senior.

A věří, že konečně nastal čas, aby se »titulové prokletí« zlomilo. „Každý se toho bojí, ale my se do finále dostali lehce, v obou sériích jsme vedli 3:0. Kór, když tým i trenéři tu na to jsou,” usmívají se tátové slavných jmen.

A komu jinému to odsouhlasit než mužům, kteří litvínovské tréninky sledují bez přestávky takřka 40 let?