Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Město Kladno odřízlo hokej od dotací: Jágrovi stopli přítok desítek milionů!

Autor: ps, ČTK

Přežije kladenský hokej rozhodnutí místních zastupitelů? Ti totiž zastavili přítok desítek milionů korun do klubu a veškeré financování teď bude jen na většinovém vlastníkovi Jaromíru Jágrovi (43)! Otázkou je, jak a jestli si s touto překážkou útočník Floridy Panthers poradí.

Problém, proč zastupitelé Kladna odřízli hokejový klub od dotací, je ten, že faktura na více než 11 milionů korun pro Jágrovu společnost odporuje podmínkám smlouvy mezi městem a klubem. Klub podle ní totiž nesmí platit peníze společnostem, které jsou personálně nebo finančně propojeny s klubem.

Našli se ale i další nesrovnalosti v účetnictví! Město prý nedostalo správné faktury za rok 2014. Třeba za úhradu nákladů ve výši 450 tisíc korun za dodávku a montáž tribuny kolem mantinelů.

„Na základě těchto zjištění jsem byl nucen zastavit tok peněz do společnosti Hokej Kladno,“ řekl na dnešním jednání zastupitelstva náměstek kladenského primátora Přemysl Mužík. Zastupitelé podle něj mohou rozhodnout i o tom, že by klub vracel dotace.

„Došlo k naprostému selhání všech kontrolních orgánů včetně radního pro sport. Kontrola ze strany města byla nedostatečná. Společnost spojená s příjemcem dotace dodávala hokejovému klubu zboží za velmi vysoké částky údajně ve slevě. Fungovali jsme čtyři roky ve stylu dejme hokeji třicet milionů a nikdo se o ně více nestarej,“ uvedl na zastupitelstvu Jan Török za stranu VPK.

Jágr zmizel minulý týden do zámoří, a to i přesto, že stále neměl vyřešeno financování ze strany města. „K žádné schůzce či debatě o dotacích města se jeho zástupci nedostavili. Pak se ukázalo, že Jágr Team dodával hokeji zboží v diskutabilních cenách. Nechci odhadovat, jak to celé dopadne,“ cituje slova primátora Milana Volfa web Vaše Kladno.

Město na provoz hokejového klubu v Kladně přispívá ročně jednak příspěvkem na provoz stadionu, který činí zhruba 18 milionů korun ročně. Dalšími zhruba sedmi miliony přispívá na mládež. Nyní vyzve Jágra, aby odstranil zjištěné nedostatky. Nikdo ale zatím nedokáže říci, jak tento spor skončí.