Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Autor legendární kličky Blanco: Stal se starostou díky wikipedii

Autor: Ivana Jakoubková

Cuauhtémoc Blanco zůstane navždycky v paměti fanoušků jako fotbalista, který vymyslel úžasný trik. Extravagantní Mexičan se ale vyznamenal i poté, co ukončil kariéru. Stal se starostou velkého města, přestože se ve volební kampani představil jen informacemi zkopírovanými z Wikipedie.

Cuauhtémoc Blanco (42) udivoval fotbalový svět speciální kličkou, kterou přiváděl soupeře k šílenství. Jeho cirkusácký kousek se dostal až do počítačových her. Spočívá v tom, že hráč stiskne míč mezi kotníky a jednoduše přeskočí nastražené nohy protivníků.

Legendární útočník skončil s fotbalem letos na jaře. A vrhl se na politiku. Kandidoval na starostu v Cuernavace, jihomexickém městě s 350 000 obyvatel. Lidé v jeho domovině ho pořád milují, a tak ve volbách zvítězil. Přestože kampaň nebral příliš vážně.

Podle mexických médií se jako kandidát prezentoval ostudným životopisem. Se svým CV si nedal ani o píď víc práce, než že zkopíroval celé pasáže z internetové encyklopedie Wikipedia. da nn Ani zmínka o vzdělání, absolvovaných školách nebo adekvátních pracovních zkušenostech. Místo t toho se Blanco rozhodl, že se voličům připomene úspěchy na fotbalovém poli, včetně 38 gólů, které dal za m mexický nároďák.

Blanco, který dostal křestní nn jméno po posledním nezávislém vůdci Aztéků a bojovníkovi proti Španělům, lů nikdy nebyl „obyčejný“ ný fotbalista. Vždycky se m musel tak trochu odlišovat, a zdá se, že na tom nehodlá ni nic měnit ani v politice. Jeho fu funkční období v roli starosty ty začne na Nový rok.