Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

České hvězdy v Alpách. Neumannová, Viki Cabadaj a další si to rozdali ve slalomu

Autor: Jaroslav Kalina

Zimní lyžařská sezona byla zahájena. A to ve velkém stylu! V italském resortu Val di Fiemme jí 6. prosince odstartovali české osobnosti z oblasti sportu a kultury exhibičním závodem v obřím slalomu. Mezi nimi byla například olympijská vítězka z Turína Kateřina Neumannová, reprezentant v alpském lyžování Filip Trejbal, moderátor Petr Vondráček nebo Jan Antonín Duchoslav, populární Viki Cabadaj z filmu Sněženky a machři. Hlavním tahákem akce měla být italská lyžařská legenda Alberto Tomba. Bývalý vynikající sjezdař se však nakonec nedostavil. 

Za spolupráce cestovních kanceláří NEV-DAMA, FISCHER a týmu Československý lev, který sdružuje výběr českých a slovenských celebrit se povedlo v úterý uskutečnit lyžařskou exhibici, která proběhla v italských Dolomitech. Čeští sportovci a herci měli vyzvat v obřím slalomu Alberta Tombu. Pro majitele jednoho velkého a osmi malých křišťálových glóbů ze Světového poháru v alpském lyžování bylo již všechno připraveno, dokonce i ubytování v místním luxusním pětihvězdičkovém hotelu.

Z neznámých důvodů však devětačtyřicetiletá italská hvězda na závod nedorazila. Kateřina Neumannová , Petr Vondráček a ostatní celebrity tak přijeli na Tombu bez Tomby. „Je to škoda. Přeci jen měřit síly s lyžařskou legendou jako je Alberto, není jen tak. Já bych však řekl, že jsme si to ohromně užili i bez něj,“ řekl Jan Antonín Duchoslav alias Viki Cabadaj o exhibici ve Val di Fiemme.

Závod se dělil na mužský a ženský. Mezi slalomáři jasně dominoval již bývalý český sjezdař Filip Trejbal, který s časem 24,32 vteřin obsadil první místo závodu. „Nejdřív jsem chtěl předvést nějakou hovadinu, ale nic kloudného mě nenapadlo, tak jsem to zajel normálně,“ smál se zplna hrdla účastník olympijských her v Turíně, Vancouveru a Soči. V dámském slalomu se na stupně vítězů dostala Kateřina Neumannová. Legendární česká běžkyně si dojela s časem 26,69 vteřin pro třetí místo. Předčili ji dvě mladé dívčiny z řad veřejnosti, které se také mohly sjezdu zúčastnit.

Slalom si dokonce zajel i František Serbus, český paralympionik a vicemistr světa v hodu diskem z Nového Zélandu 2011. Jako člen sportovního klubu Jedličková ústavu dostal od společnosti NEV-DAMA, dlouholetého sponzora zdravotního zařízení, pobyt zdarma. Do závodu naskočil na monolyžích. Jističem mu byl sportovní komentátor Jiří Rejman, který se nakonec postaral i to, že si jízdu na lyžích pro tělesně postižené vyzkoušela i Kateřina Neumannová.

„Popravdě jsem tohle vůbec nečekal. Na druhou stranu to byl super nápad, když si i Katka zkusila, jak se dá na monolyžích jezdit,“ přiznal velký bojovník, který se i přes své fyzické omezení, jež mu způsobila mozková obrna, snaží žít naplno.

V hlavním stanu českých celebrit ve Val di Fiemme, kterým bylo horské venkovní posezení, panovala po závodě pod azurovým nebem skvělá nálada. „Všichni jsme vítězové. Tím, že jsme to přežili,“ řekl s úsměvem na rtech televizní moderátor Petr Vondráček. Akci si velice pochvaloval i Robert Nosek, jeden z hlavních organizátorů a především člověk, který do Itálie dostal všechny zúčastněné hvězdy.

„Pro mě je důležité, že byli všichni spokojeni. Je to velká práce zařizovat a připravovat program tak, aby bylo všechno důkladně učesané. Přece jen jsme v Itálii. Nehraje se tady na minuty, ale na hodiny. Minulý rok jsme ve Val di Fimme domluvili s NEV-DAMOU hokejové utkání hvězd. Letos se podařil slalom. Příští rok zase něco vymyslíme,“ zhodnotil exhibici viceprezident týmu Československý lev.