Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Skandál na tenisovém turnaji v Madridu. Trofej vítězce předával vulgární rasista Nastase

Autor: pv

To je drzost! Majitel štědře dotovaného tenisového turnaje v Madridu pozval na předávání trofeje vítězce Simoně Halepové jejího rumunského krajana Ilieho Nastaseho. Bývalý tenista minulý měsíc hrubě urazil několik hráček včetně legendární Sereny Williamsové.

Jako černá ovce tenisového světa dostal Nastase zákaz zúčastnit se French Open i Wimbledonu. Způsobil si to během dubnového Fed Cupu, kdy jako kapitán Rumunek urážel britské soupeřky Johannu Kontaovou i kapitánku Anne Keothavongovou a z centrálního dvorce byl vykázán přímo na ulici.

Den před tím dokázal ještě na tiskové konferenci urazit na dálku těhotnou Serenu Williamsovou. „Jsem zvědavý, jakou její dítě bude mít barvu. Čokoládovou s mlékem?“ nevhodně vtipkoval Nastase a narážel tak na to, že Williamsová je černoška a její snoubenec Alexis Ohanian běloch. Jeho nevhodným chováním se začala zabývat Mezinárodní tenisová asociace a suspendovala ho jako kapitána rumunské reprezentace.

Rumunský fedcupový kapitán Ilie Nastase řádil
Rumunský fedcupový kapitán Ilie Nastase řádil

Proto bylo velkým šokem, když se objevil na kurtu a předával trofej Halepové, která porazila ve finále Kristinu Mladenovicovou 7:5, 6:7, 6:2 a obhájila loňský titul.

„Bylo to úžasné finále. Jediným stínem je ale pozvání pana Nastaseho, aby se účastnil předávání trofejí. Na kurtu neměl co dělat. ITF ho za urážlivé chování suspendovala a my jsme zrušili jeho akreditaci na akcích WTA, dokud nebude ukončeno vyšetřování. Od Madrid Open je nezodpovědné a neakceptovatelné, že mu udělilo oficiální roli,“ zlobil se šéf WTA Steve Simon. Jiný názor měla ale samotná vítězka. „Ilie, díky, že jsi přišel. Vždy jsi mě podporoval,“ děkovala Halepová.

A jak se Nastase dostal na slavnostní vyhlášení? Majitelem turnaje je jeho krajan, dlouholetý přítel a bývalý deblový partner miliardář Ion Tiriac.

SESTŘIH: Nadal nedal Djokovičovi šanci a postoupil v Madridu do finále
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Thiem si ve dvou setech poradil s Cuevasem a postoupil do finále
Video se připravuje ...