Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Čelní náraz a operace jako Schumacher! Šampion MotoGP bojuje o život

Autor: ija

Bývalý šampion MotoGP Nicky Hayden (35) bojuje o život. Poté, co se při jízdě na kole čelně srazil s autem, leží po operaci na jednotce intenzivní péče nemocnice v italské Ceseně. Lékařům dělají starosti zejména těžká zranění hlavy a hrudníku a jeho stav označují za kritický. Stejnou operaci, která má uvolnit tlak v lebce, použil lékařský tým i v případě zraněného Michaela Schumachera. Právě tato skutečnost Haydenovy fanoušky po celém světě děsí nejvíc. 

Mistr světa MotoGP  z roku 2006, který teď závodí v sérii superbike, Američan Nicky Hayden je cyklistickým nadšencem a jedna z oblíbených vyjížděk po pobřeží nedaleko italského Rimini se mu ve středu odpoledne stala osudnou.

Hayden o víkendu závodil v Imole a právě kvůli kolu zůstal v Itálii. S partou kamarádů vyrazil na kolo, po srážce s autem přeletěl kapotu v plné rychlosti narazil do čelního skla peugeotu.

Policista vyšetřuje nehodu, při níž utrpěl těžká zranění motocyklový šampion Nicky Hayden.
Policista vyšetřuje nehodu, při níž utrpěl těžká zranění motocyklový šampion Nicky Hayden.

Lékařský tým, který u havárie zasahoval, hned poznal, že je zle a jeho stav známého motocyklového závodníka označil za život ohrožující.  Po převozu do nejbližší nemocnice v Rimini převezli Haydena na operaci do Ceseny, kde jsou na závažné stavy lépe vybaveni.

JAK TO BYLO: Smutné narozeniny. Schumacherovi je dnes 48 let...
Video se připravuje ...

Tam lékaři přistoupili k operaci, aby uvolnili tlak v lebce a zavedli sondu. Podobné operace použili i v případech zraněných pilotů F1 Michaela Schumachera a Julese Bianchiho. Tato skutečnost Haydenovy fanoušky po celém světě děsí: Bianchi na následky nehody zemřel a Schumacher leží tři roky po nehodě doma a o jeho stavu nejsou žádné zprávy. 

 „Díky všem Nickyho fanouškům za podporu. Je v nemocnici, ale musíme být trpěliví,“  napsal na Twitteru Haydenův tým.