Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dvacet let od slavné prasárny Michaela Schumacher. V boji o titul sejmul soupeře!

Autor: pv

Byl to zkrat nebo vypočítavost? Bývalý pilot formule 1 Michael Schumacher se před dvaceti lety dopustil zákeřného manévru během Velké ceny Evropy ve španělském Jerezu. V posledním závodě sezony bojoval o titul s Jacquesem Villeneuvem. Když ho chtěl Kanaďan předjet, způsobil Schumacher kolizi.

Je to jeden z nezapomenutelných momentů v historii formule 1. Psal se 26. říjen 1997 a Schumacher odstartoval do závodu s jednobodovým náskokem na Villeneuvea. Cíl pro závod byl jasný. Když dojede před svým rivalem, bude slavit svůj třetí titul a první, který by vybojoval v barvách stáje Ferrari.

Plán se dařilo plnit. Schumacher vedl závod, ale ke konci už byl jeho monopost pomalejší. Ve 48. kole se Villeneuve pokusil o předjetí. V zatáčce Dry Sac zabrzdil později než Schumacher a dostával se před něj. To si nechtěl Němec nechat líbit a strhl volant, aby způsobil kolizi. Kdyby oba jezdci vypadli ze závodu, slavil by titul Schumacher. Jenže Villeneuve pokračoval i s poškozeným vozem a formule Ferrari skončila ve štěrku.

Kanaďan dojel nakonec na 3. místě a slavil zisk svého prvního a zároveň posledního titulu ve formuli 1. Schumacher nevyvázl bez trestu. Mezinárodní automobilová federace ho za úmyslné způsobení kolize potrestala diskvalifikací z celého šampionátu ročníku 1997. Dodnes je jediným pilotem v historii F1, který byl takto tvrdě potrestán.

Témata:  schumachernehodaformule 1VilleneuveVIPsport