Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Složitá osobnost s dobrým srdcem, vzpomíná Hájek na kouče Bedáně (†66)

Autor: Jan Jaroch

Náhlá smrt úspěšného tenisového kouče Jana Bedáně (+66) otřásla i jeho někdejším zetěm a rovněž svěřencem Janem Hájkem. Bývalý 71. hráč žebříčku ATP dosáhl pod vedením náročného trenéra největších úspěchů a vzpomíná na něj jako na tvrďáka s dobrým srdcem.

„Dneska, jak jsem stál na pohřbu, probíhaly mi hlavou společné turnaje a úspěchy, co jsme spolu udělali. Jaša moc nechválil, byl ten, který vytýkal a říkal špatné věci. Když vás pochválil, to už muselo být něco. Po vyhraném turnaji mi řekl, že to byla dobrá práce. I když byl tvrdý ke svému okolí i rodině, měl dobré srdce. Pro sport se obětoval, a ať už trénoval profíka nebo někoho z krajského přeboru, udělal pro něj maximum,“ popisoval čtyřiatřicetiletý Hájek, jenž byl deset let partnerem a později manželem Bedáňovy dcery Daniely.

Jan Bedáň byl s přestávkou dva roky i jeho osobním koučem. „Byl přísný, ale výborný trenér. Nejvíc mi dal můj táta, a hned po něm je na sto procent Jaša. Můj otec mě tenis naučil, Jaša rozdělanou práci dodělal a dostal mě na vrcholnou úroveň. Zásadní zlom v mé kariéře přišel v roce 2006, co jsme spolu začali pracovat. Během půl roku jsem vyhrál čtyři turnaje a byl sedmdesátý na světě. Strašně mi otevřel oči, naučil mě, jak trénovat a přistupovat ke sportu. Nepoznal jsem většího perfekcionistu a dříče. S ním nešlo nic okecat, muselo se makat,“ vybavuje si bývalý daviscupový reprezentant Hájek, jenž na svého kouče a tchána vzpomíná jen v dobrém.

„Byl komplikovaná osobnost, s řadou lidí nevycházel. Ale my spolu měli vztah dobrý, i když už jsme poslední dobou nebyli moc v kontaktu. Ta zpráva mě vážně zasáhla. Nečekal jsem, že takový sportovec, který se udržoval, může odejít tak předčasně. Je mi strašně líto Dáji,“ svěřoval se Hájek, jenž v neděli přiletěl z dovolené v USA a v pondělí spěchal do Brna na pohřeb. „Zamrzelo mě, že přišlo strašně málo lidí z tenisu,“ povzdechl si.