Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Česko se loučilo s tenisovou legendou Novotnou (†49): Jano, sbohem!

Autor: ps

Pohřeb si nepřála. Tenistka Jana Novotná (†49) ale kolem sebe měla tolik milujících přátel, kteří netušili o jejím boji se zákeřnou rakovinou, že jim rodina dala poslední šanci říci sbohem. Na rozloučení v brněnském krematoriu dorazily zhruba tři stovky lidí včetně wimbledonských vítězů Jana Kodeše a Petry Kvitové. Průběh událostí jsme sledovali ONLINE.

13:28 Pohřbu se zúčastnil i Philip Brook, předseda londýnského All England Clubu, který pořádá tenisový Wimbledon. Turnaj, na kterém Jana Novotná prožila největší momenty své kariéry. „Nestává se často, aby v Česku byla taková osobnost. Z toho je vidět, jak váženým člověkem Jana byla,“ poznamenal ke vzácné návštěvě Jan Kodeš.

Smuteční obřad Jany Novotné už začal.
Smuteční obřad Jany Novotné už začal.

13:15 Síní brněnského krematoria se ozývá hlasitý potlesk. Pohřeb Jany Novotné je u konce. „Děkujeme, že jste se přišli rozloučit. Děkujeme také za květiny a věnce jako projevení úcty,“ vzkázala rodina přes smutečního řečníka, která si nepřála osobní kondolenci.

Petra Kvitová v doprovodu svého týmu dorazila na pohřeb Jany Novotné
Video se připravuje ...

13:05 Jan Kodeš, letitý kamarád Novotné, si na její počest oblékl sako s odznakem wimbledonského vítěze. „Pravda je, že byla nemocná. Trochu se o tom mluvilo, ale že je to až takhle vážné, to jsem nevěděl. Musíme si ji především uchovat ve vzpomínkách jako hodnou, skromnou, kamarádskou a bojovnici na kurtu. Těžko se k tomu něco říká, je to hrůza.“

Jan Kodeš na posledním rozloučení s tenistkou Janou Novotnou.Foto Robert Klejch, Jakub Poláček

13:00 Rozloučení je to bolestné. Rodina, sedící v první řadě, si otírá oči. Pláčou i další hosté, kteří přišli Janě Novotné vzdát hold.

Smuteční síň je plná truchlících hostů.Foto Robert Klejch, Jakub Poláček

12:55 Na úvod posledního rozloučení zazněly tóny houslí, zazpívala Celine Dion – The Power of Dreams. Poté si vzala slovo dlouholetá novinářka a kamarádka Věra Staňková. „Rodinu má Jana v Brně, v Přerově, v Evropě, v Anglii, kde vyhrála Wimbledon a také na Floridě, kde Novotná 15 let žila. Nebála se zklamání, byla realistkou. Bojovala. Vždycky! A to i s nemocí. Ještě v srpnu věřila, že to zvládne. Janičko, navždy zůstaneš v mém srdci a ne jen v mém,“ zaznělo v promluvě na rozloučení.

Pohřeb Jany NovotnéFoto Robert Klejch, Jakub Poláček

12:43 Jana Novotná nás opustila po dlouhém boji se zákeřnou nemocí. Rakovina napadla její ženské orgány. „Už ji nešlo léčit, jen tišit bolest,“ řekl lékař a rodinný přítel Rom Kostřica. Legendární tenistce bylo 49 let.

12:35 Dveře smuteční síně byly otevřeny. Kolem katafalku jsou položeny kytice a věnce, také památeční fotografie Jany Novotné. Hostů je tolik, že se ani nevešli do haly a postávají na schodech před vchodem.

Smuteční síň, kde se koná poslední rozloučení s Janou Novotnou.Foto ČTK

12:20 Přátelé, tenisoví kamarádi, rodina. Nejbližší lidé, kteří znali Novotnou, už vešli do obřadní síně brněnského krematoria, aby se s ní naposledy rozloučili. "Na Janu budeme pamatovat hlavně jako na velkou bojovnici," shodují se osobnosti českého tenisu.

Smuteční síň je narvaná k prasknutí.Foto Robert Klejch, Jakub Poláček

12:10 Před smuteční síní brněnského krematoria stojí asi stovka hostů, kteří se přišli rozloučit s Janou Novotnou. Obřad začne v 12:30.

Na pohřeb Jany Novotné dorazila zarmoucená rodina a přátelé.Foto Jakub Poláček

12:00 Před novináře se postavila i Petra Kvitová. „Jana byla vždycky úžasná a usměvavá. To si budu pamatovat. Její bojovnost byla neuvěřitelná. Blahopřála mi u obou wimbledonských vítězství, u prvního dokonce brečela. Byla mým vzorem.“ Více čtěte ZDE>>>

Helena Suková a Petra Kvitová přišly vzdát hold památce Jany Novotné
Video se připravuje ...

11:58 „Dařilo se nám na všem domluvit, toho si moc cením. Ale netroufnu si říct, jaká Jana doopravdy byla. Každý si chrání soukromí, stejně jsme na tom byly i my dvě. Pamatuji si na Janiny wimbledonské úspěchy, často to opakují v televizi včetně toho, jak plakala vévodkyni na rameni. Naposledy jsme se viděli letos na Wimbledonu. V kontaktu jsme byly po SMS zprávách,“ promluvila před smutečním obřadem Helena Suková.

Ti nejbližší i s Helenou Sukovou se přišli naposledy rozloučit s Janou Novotnou.Foto Jakub Poláček, Robert Klejch

11:55 Do Brna přijela také kamarádka a tenisová parťačka Novotné Helena Suková s bratrem Cyrilem.

Přícházejí stále další smuteční hosté.Foto Jakub Poláček, Robert Klejch

11:50 Do obřadní síně přichází více a více lidí. Mezi známými jmény třeba šéf tenisového svazu Ivo Kaderka. „Je to strašně smutný, odešla hodná holka. Všechny nás to moc mrzí. Byla noblesní člověk, vždy nad věcí, na nemoc si nikdy nestěžovala. I když jsme o nemoci věděli, bojovala s ní hlavně sama. Bude mim po ní moc smutno,“ řekl.

11:44 Do brněnského krematoria přichází rodiče Jany, Libuše a František Novotní.

Na pohřeb Jany Novotné dorazila zarmoucená rodina a přátelé.Foto Jakub Poláček

„Protože je velmi mnoho kamarádů, kteří si přejí s Janou rozloučit, tak jsme jako rodina nakonec svolili k pohřbu v brněnském krematoriu,“ řekla Blesku paní Libuše Novotná , která s manželem Františkem a Janiným bratrem Pavlem udělala bolestné, ale pochopitelné rozhodnutí.

Zemřela tenistka Jana Novotná (†49): V posledním rozhovoru vzpomínala na vrchol!
Video se připravuje ...