Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C

Neurochirurg o Schumacherově stavu: Jaká je naděje, že se vrátí do života?

Autor: Pavel Novotný

29. prosinec 2013. To je poslední datum, kdy se Michael Schumacher objevil na veřejnosti. Po devastujícím zranění hlavy, které tento den utrpěl během lyžování v Alpách, bojuje německý pilot o to, aby se alespoň částečně mohl vrátit k normálnímu životu. Podle řady lékařů jsou jeho šance na uzdravení minimální. Jiného názoru však je však podle informací serveru news.com.au profesor neurologické kliniky v Seesenu Mark Obermann, který vidí pro sedminásobného mistra světa naději.

Třetího ledna oslavil Michael Schumacher 49. narozeniny. I když, oslavil... O tom, v jakém stavu se německý pilot nachází, se může veřejnost stále jen dohadovat.

Leccos nedávno naznačila jeho manažerka Sabine Kehmová, která reagovala na některé informace, které se ohledně Schumacherova stavu objevily v médiích.

Schumacher je stále udržován v umělém spánkuFoto Profimedia.cz

"Bohužel není pravda, že Michael může chodit, nebo že je schopen výraznější interakce se svým okolím. Jsou to nesmysly. Prosíme veřejnost a fanoušky, aby zůstali trpěliví a respektovali soukromí rodiny," říkala Kehmová.

O legendu formule jedna se v jeho sídle na břehu Ženevského jezera stará speciálně vyškolený patnáctičlenný lékařský tým, který je Schumacherovi čtyřiadvacet hodin denně k dispozici. Že se jedná o maximální péči, dokazují i horentní náklady, které musí rodina hradit. Částka se má po přepočtu údajně pohybovat ve výši přesahující čtyři miliony korun týdně.

Švédská studie dává naději

A intenzivní péče může vést podle specialisty na zranění mozku Marka Obermanna ke zlepšení. První úspěch zaznamenal lékařský tým v červnu roku 2014, kdy se vítěz 91 velkých cen probral z kómatu. A tím to nemusí končit.

"Michael má pořád naději. Podle nedávné studie je dokázané, že řada pacientů, kteří jsou čtyři roky ve vegetativním stavu, se navrací k vědomí. Švédská studie, která se k tomuto tématu uskutečnila, prokázala, že se tak děje ve 30 až 40 procentech případů," říká odborník.

Takhle slavil Michael SchumacherFoto Profimedia

„Mnohým se opravdu povede vrátit se do života. A najednou vidí, jak jejich děti či vnoučata vyrostly, co všechno je jinak, jaké změny se udály v jejich rodině nebo v okruhu jejich přátel," pokračuje Obermann.

Kromě maximální lékařské péče německý chirurg poukazuje i na nutnost komunikace se Schumacherem i přesto, že ji na první pohled nevnímá. "Předpokládá se, že pacient tyto hlasy slyší a dobře vnímá své okolí. Navíc je prokázáno, že se tak děje v mnohem intenzivnější míře, než jsme si původně mysleli," říká neurochirurg.

Právě této naděje se nejvíce drží Schumacherova manželka Corinna, dvacetiletá dcera Maria a o dva roky mladší Mick. 

Michael Schumacher: Osudnou se mu stala nehoda na lyžích >>